Zanimljivo, baš kad je objavljeno da je na internetu otkrivena baza podataka Facebookovih korisnika, iz te društvene mreže objavili su kako više neće koristiti telefonske brojeve kako bi korisnicima preporučili potencijalne prijatelje

 

Bezbjednosni stručnjaci otkrili su bazu podataka s više od 267 milijuna podataka, većinom brojeva mobitela i korisničkih imena Facebookovih korisnika, koja je gotovo dvije sedmice bila objavljena na internetu bez ikakve zaštite.

Kako navodi ThereatPost, vjeruje se kako je objavljena baza pripadala kibernetičkim kriminalcima, odnosno hakerima, a ne Facebook-u, te je ubrzo uklonjena.

Baza podataka koja je tako velika, vjerojatno je korišćena za phishing ili slanje spama, pogotovo putem SMS-a, upozoravaju sigurnosni stručnjaci.

Još nije u potpunosti jasno kako je baza nastala ni ko je njom upravljao. Nagađa se da su podaci ukradeni kroz Facebookov API za developere (alat koji programeri koriste kako bi razvijali različite aplikacije), prije nego što je Facebook ograničio pristup telefonskim brojevima prošle godine.

Druga je mogućnosti, možda i opasnija, da postoji bezbjednosni propust u API-ju koji omogućava hakerima pristup korisničkim podacima i nakon što je taj pristup ograničen 2018. godine.

Dok se ne otkrije kako je baza nastala i ko sve ima te podatke u rukama, bezbjednosni stručnjaci pozivaju na dodatan oprez.

Ako dobijete sumnjivu SMS poruku, čak i ako pošiljaoc zna vaše ime i osnovne informacije, budite posebno oprezni, upozoravaju stručnjaci.

 

Facebook više neće tražiti vaše prijatelje pomoću telefonskog broja

 

Zanimljivo, baš kad je objavljeno da je na internetu otkrivena baza podataka Facebook-ovih korisnika, iz te društvene mreže objavili su kako više neće koristiti telefonske brojeve da bi korisnicima preporučili potencijalne prijatelje.

U sklopu velike akcije jačanja privatnosti korisnika, Facebook brojeve telefona koje je prikupljao u svrhu dvostepenske autentifikacije računa više neće koristiti u druge svrhe.

Ranije ove godine objavili su kako su uskratili oglašivačima pristup tim brojevima telefona, a sad će iste brojeve prestati da koriste da povežu ljudi.

Inače, nakon što je Facebook dogovorio s američkom Federalnom trgovinskom komisijom da će platiti kaznu jer se nisu pridržavali dogovora od prije nekoliko godina, krenuli su u jačanje privatnosti korisnika u kompaniji.

Tako su imenovali novog šefa za privatnost Michaela Prottija, koji je pokrenuo reviziju dosadašnje prakse i uvođenje novih. Tako bi Facebook trebao smanjiti količinu podataka koju prikuplja od korisnika, i učini svoja pravila jasnijima i na kraju da uvede jaču tehničku kontrolu nad kretanje podataka u kompaniji i van nje.

(Business Insider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.