Jedan standard za upravljanje svim pametnim uređajima

 

Apple, Google i Amazon najavili su da će se udružiti kako bi razvili open-source standard za pametni dom kako bi proizvođačima olakšali stvaranje novih uređaja koji rade zajedno.

Cilj novog projekta je osigurati da će svaki pametni uređaj koji kupci uzmu raditi u njihovom domu, bez obzira koji pametni telefon ili glasovni asistent koristi.

VP inženjering Google Nest-a Nik Sathe i glavni inženjer kompanije Grant Erickson objasnili su kako će novi open-source standard za pametni dom donijeti dobro i programerima i potrošačima u postu na blogu, rekavši:

„Programeri i potrošači će imati koristi od ovog novog univerzalnog standarda povezivanja pametnih kuća. Za programere on pojednostavljuje razvoj proizvoda i smanjuje troškove tako što im daje jedan standard za izgradnju njihovih proizvoda. Tada ćete imati moć izbora načina na koji želite kontrolirati svoje domove, nezavisno od tehnologije pametne kuće koju odaberete. Pametni kućni uređaji biće kompatibilni s različitim platformama, tako da možete birati između Google Assistant-a, Amazon Alexa, Apple Siri ili drugih platformi. “

 

„Project Connected Home over IP“

 

Apple, Google i Amazon udružili su snage kako bi formirali novu grupu pod nazivom „Project Connected Home over IP“ kojoj će se pridružiti i protokol pametne kuće Zigbee Alliance čiji članovi odbora su Ikea, Samsung SmartThings i Signify, kompanija koja stoji iza Philips Huea.

Tehnologiji svake od postojećih triju pametnih kućnih tehnologija tri velikana, Appleovom HomeKit-u, Amazonovom Alexa i Googleovom Weave-u, također će pridonijeti novi standard i planiraju objaviti početni nacrt krajem 2020. godine.

Project Connected Home over IP će također raditi zajedno sa postojećim protokolima za povezivanje poput Wi-Fi-ja i Bluetooth-a, za razliku od pokušaja njihove zamjene. Prema grupi, uređaji će vjerojatno morati podržavati Wi-Fi, Bluetooth Low Energy ili Thread da bi mogli raditi sa novim sistemom.

Novi standard će se takođe temeljiti na internetskom protokolu (IP), što bi trebalo biti jasno iz njegovog naziva. Međutim, neće svi uređaji trebati biti direktno povezani s internetom i IP će se koristiti za slanje poruka s pametnog kućnog uređaja na „drugi uređaj, aplikaciju ili uslugu“ sa „krajnjom krajnjom sigurnošću i privatnošću“.

Project Connected Home over IP fokusiraće se na uređaje za fizičku sigurnost poput alarma dima, brave na vratima, pametnih utikača, sigurnosnih sistema i termostata koji su započeli s drugim potrošačkim uređajima koji dolaze dalje.

(Techradar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.