Padobran za evropsku ExoMars misiju na Mars mora izdržati otvaranje pri velikim brzinama

 

Iako Mars ima prilično manju gravitaciju od Zemlje, slijetanje na njegovu površinu je prilično teško zbog rijetke atmosfere. Zbog toga padobran za Mars trpi posebno jake sile pa zato mora da bude izuzetno veliki i čvrst.

Evropska svemirska agencija je zato skočila do Amerike da bi u specijalnom NASA/JPL testnom postrojenju provodila testove izvlačenja padobrana za predstojeću ExoMars misiju koja bi na površinu Marsa trebala da sleti 19. marta 2021.

Pročitajte još: Elon Musk: SpaceX mora napraviti i lansirati 1.000 svemirskih brodova kako bi naselili Mars

NASA-in centar za testiranje padobrana koristi sistem na kompresovani vazduh koji velikom brzinom izvlači padobran koji je kablom spojen na zid.

Kada se mehanizam za izvlačenje aktivira, „torba“ se izvlači iz padobrana brzinom koja imitira uslove na Marsu, kao što možete vidjeti u videu.

Kada ExoMars započne s ovim manevrom na Marsu, njegov padobran će morati da izdrži otvaranje pri brzinama većim od 200 km/h.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.