Facebook Operativni sistem neće biti namijenjen pametnim telefonima, već uređajima za proširenu i virtuelnu stvarnost

 

Mark Zuckerberg i ekipa su počeli da razvijaju vlastiti Facebook operativni sistem za pametne naočare i uređaje poput Oculus VR-a, odnosno za proširenu i virtualnu stvarnost.

Bitka za operativne sisteme na mobilnim uređajima završena je odavno i tu su pobjednici jasni – Google s Androidom i Apple sa svojim iOS-om. Kompanije poput Microsofta i BlackBerryja u prošlosti pokušavale su narušiti taj duopol, ali nisu uspjele, a jedini ko bi mogao uzeti mali dio tržišta jest Huawei, koji će to da pokuša napraviti zašto što mora, a ne zato što želi.

Ali za nekoliko godina (ili malo više) dio velikih kompanija i neki analitičari vjeruju da će doći do promjena na tržištu.

Pametni telefoni više neće biti primarni uređaji s kojima ćemo da komuniciramo i na kojima ćemo da konzumiramo sadržaj, koliko god nam sad to nemoguće zvuči. Njih bi trebalo da zamijeni – pametne naočare.

 

Ne žele da zavise o Googleu i Androidu

 

Iako se prvi pokušaji pametnih naočara nisu pokazali pretjerano uspješnima niti su ih ljudi prihvatili (pri tome mislimo na Google čije su nam pametne naočare trebale pokazati kako će izgledati budućnost nakon telefona), u Appleu i Facebooku uvjereni su kako su pametne naočare s podrškom za proširenu stvarnost zaista uređaji budućnosti.

Obje kompanije navodno već pripremaju takve uređaje, ali konačan proizvod ne treba da se očekivje još godinama.

Pročitajte još: Apple razmišlja da zamijeni iPhone drugom vrstom uređaja

Mark Zuckerberg i ekipa ne da pripremaju samo hardver već i softver na kojem će raditi taj hardver, i pri tom ne žele da zavise o Googleu i Androidu, već su počeli da razvijaju vlastiti operativni sistem za pametne naočare i uređaje poput Oculus VR-a, odnosno za proširenu i virtualnu stvarnost.

U razvoju Facebook OS-a, kako mediji nazivaju taj operativni sistem (što nije službeno ime), jedna od glavnih osoba je Mark Lucovsky, bivši radnik Microsofta koji nosi velike zasluge za Windows NT.

Zuckerbergova kompanija, navode mediji, mogla bi se poslužiti Appleovim receptom koji su uspješno primijenili na mobilnom tržištu na kojem kontrolišu i hardver i softver, tj. ne oslanjaju se poput ostalih konkurentskih kompanija na Googleov Android.

Takav OS radio bi na uređajima za virtualnu stvarnost iz serije Oculus, mogao bi da pokreće i pametne ekrane Portal te budući hardver poput spomenutih naočara za proširenu stvarnost.

VR naočare

Takođe, Facebook razvija i glasovni asistent s kojim bi korisnici mogli upravljati s Facebook OS-om, odnosno s uređajima koje će da pokreće softver koji trenutno razvijaju.

Iako je još dosta posla ispred kompanije, već sad je jasno da, nakon što je pokorio tržište društvenih mreža, Zuckerberg priprema svoju kompaniju za sljedeće decenije i velike promjene koje možemo da očekujemo na tehnološkom tržištu.

(Engadget)