U Apple-u bi željeli da zamijene svoj najpoznatiji proizvod – iPhone, i to u narednih desetak godina. Ono što bi, međutim, moglo da zamijeni poznati pametni telefon nije drugi takav uređaj, već – pametne naočare.

Prvi primerci takvih naočara trebalo bi da se pojave već 2022. godine. Godinu dana kasnije na tržištu će se pojaviti i nešto „uglađeniji“ modeli, dok bi u sljedećih 10 godina modeli koji se nose na glavi trebalo potpuno da istisnu telefone.

Svjedoci tvrde da se o tome razgovaralo na tajnom sastanku koji je prošlog mjeseca održan u sjedištu Applea u Kupertinu, na kome su tema bila dva buduća modela, piše The Information.

Prvi uređaj, planiran za 2022. godinu, sličan je naočarima za virtualnu stvarnost Oculus Quest. Opremljen je ekranom visoke rezolucije, spoljnim kamerama i ima mogućnost mapiranja okoline.

Drugi uređaj, koji se očekuje 2023, više liči na naočare za sunce, ali ima debeo okvir u koji su smeštene baterije i procesor. Ove naočare su namenjene za cjelodnevnu upotrebu i po konstrukciji su bliže Appleovom konačnom cilju: sasvim novom uređaju koji bi potpuno zamijenio iPhone.

Novi uređaji bi bili koncipirani na jednostavnoj ideji: umesto da gledate u telefon, prikaz informacija bi vam se javljao unutar vidnog polja.

Tako bi, na primer, aplikacija Apple Maps, gledana kroz naočare za virtualnu stvarnost, mapom koju korisnik gleda prekrivala sliku ispred njega.

Inače, izvršni direktor Applea Tim Kuk više puta je govorio o potencijalu proširene stvarnosti (engl. Augmented Reality – AR), ističući da bi ona zauvijek mogla da promijeni način na koji koristimo tehnologiju, piše Business Insider.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.