Pojedini portali su prenijeli da će YouTube brisati naloge koji nisu „komercijalno“ isplativi, da li je zaista tako i šta to zaista znači pročitajte dalje u tekstu

 

YouTube uvodi ažurirane uslove korišćenja usluge 10. decembra, a nova izmjena djeluje kao podsjetnik da kompanija ne mora čuvati nijedan videozapis koji ne želi.

U novim pravilima o uslugama kaže se da „YouTube nema nikakvu obavezu da hostuje ili servira sadržaj“.

To je još jedan način da kažete da samo zato što je YouTube relativno otvorena platforma ne znači da je kompanija dužna i da drži vaš video.

YouTube se suočio sa kritikama sa svih strana zbog postupka uklanjanja videozapisa. Neki kritičari tvrde da bi YouTube mogao učiniti više za skidanje videozapisa koji se poklapaju s pravilima kompanije, ali ih ne poštuju izravno; drugi tvrde da bi YouTube trebao biti potpuno otvorena platforma i ne bi trebao kontrolisati ono šta treba da ostane, a šta ne. Izvršni rukovodioci dugo su branili platformu kao šampion slobodnog govora, ali su počeli stezati vrstu videozapisa kojima je dozvoljeno da kruže.

Kompanije stalno ažuriraju svoje uslove pružanja usluge – ovo je treća izmjena YouTube-a tek 2019. Ove posljednje promjene naizgled se poklapaju s nadolazećim promjenama koje će YouTube uvesti u skladu s novim smjernicama Federalne komisije za trgovinu za YouTube, iako predstavnik YouTubea negira da su promjene napravljene zbog presude FTC-a.

 

YouTube nije „obavezan“ da hostuje ili servira ikakav sadržaj

 

YouTube je rekao da se uslovi usluge mijenjaju „kako bi se olakšalo čitanje i osiguralo njihovo ažuriranje“, rekao je portparol za The Verge.

„Ne menjamo način rada naših proizvoda, način na koji prikupljamo ili obrađujemo podatke ili bilo koja od vaših postavki“, dodao je portparol.

Čini se da ove promjene promjene samo daju YouTubeu više snage. Jedna od najkontroverznijih klauzula koju su tvorci tweetali otkako je YouTube počeo upozoravati ljude na nadolazeće promjene ima veze sa ukidanjem naloga. Različiti YouTube korisnici tweetali su segment iz uslova pružanja usluge u kojem stoji da „YouTube može ukinuti vaš pristup ili pristup vašem Google računu cijelom ili dijelu usluge ako YouTube vjeruje, prema vlastitom nahođenju, da je pružanje usluge vama više nisu komercijalno održivi.“ Neki autori članaka i razni portali tumačili su ovo kao da YouTube može jednostavno ukinuti kanale i račune ako ne ostvaruju prihod.

Međutim, verzija tog dijela teksta u uslovima korišćenja YouTube servisa nalazi se od početka 2018. godine.

 

Ostali dio se odnosi na zaštitu dječijih prava i politiku privatnosti

 

Ovo ažuriranje samo modifikuje formulisanje kako bi YouTubeu omogućilo više slobode za donošenje odluke. Sada piše da YouTube ima „isključivo diskreciono pravo“ da ukine račun, dok je prije stajalo  da YouTube mora „razumno vjerovati“ da bi to trebao učiniti. Portparol YouTubea rekao je da kompanija „također ne mijenja način na koji radimo s autorima, niti njihova prava na njihova djela, niti njihovo pravo na zaradu“.

Konkretno, najveći dio novog ažuriranja uslova korišćenja se se fokusira na tome ko koristi platformu i zaštiti dječijih prava. U septembru je Federalna komisija za trgovinu izrekla kaznu od 170 miliona dolara protiv Googlea zbog navodnog kršenja dječjeg zakona o zaštiti privatnosti (COPPA). YouTube se također složio da će uvesti izmjene radi zaštite zaštite privatnosti djece i poštivanja zakona.

Uslovi usluge sada dolaze s ažuriranim odjeljkom o roditeljskoj odgovornosti kada djeca koriste platformu i jasnije su naveli starosne zahtjeve za zemlju za upotrebu YouTube-a. Ovo takođe uključuje obaveštenje u kome se navodi da „ako ste maloljetnik u svojoj zemlji, uvijek morate imati dozvolu svog roditelja ili staratelja prije nego što koristite uslugu.“

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.