Facebook je u utorak pokrenuo Facebook Pay, nove usluge plaćanja koja će američkim korisnicima njegove familije aplikacija – uključujući Instagram, WhatsApp i Messenger – slati i primati novac i obavljati kupovinu

 

Facebook Pay podsjeća na usluge Venmo, Google Wallet i Apple Pay koje korisnicima omogućuje prenos novca sa svog bankovnog računa ili kreditne kartice. Takođe će biti prihvaćena kao plaćanje na Facebook Marketplaceu. Međutim, za Facebook Pay nema naknade i on neće skladištiti novac na online račun.

Facebook Messenger već je imao uslugu pod nazivom Payments, koja je ljudima omogućavala slanje novca s njihovih bankovnih računa, ali nije podržavala glavne kreditne kartice.

Facebook Pay prihvata većinu glavnih kreditnih kartica, uključujući Visu i MasterCard, a korisnici mogu povezati i PayPal račun. Facebook kaže da će PayPal, Stripe i drugi međunarodni partneri obrađivati plaćanja za Facebook Pay.

Pročitajte još: Digitalni novčanik “Apple Pay” pod lupom u Evropi jer navodno guši konkurenciju

Facebook se na ovaj korak odlučio nakon što su regulatori stavili pod nadzor njegovu, dugo planiranu digitalnu valutu Libru. Riječ je o potpuno novom sistemu plaćanja koji bi korisnicima pametnih telefona bilo gdje u svijetu trebao omogućiti transakcije. Ali mnogi potencijalni partneri poput MasterCarda, Vise i eBaya u međuvremenu su odustali od projekta.

Facebook Pay već je dostupan na Facebooku i Facebook Messengeru u Sjedinjenim Američkim Državama, a kasnije će ga moći koristiti i korisnici Instagrama i WhatsAppa. Iako se za upotrebu usluge Facebook Pay morate prijaviti u jednu od tih aplikacija, za upotrebu usluge vam nije potreban Facebook račun.

Iz Facebooka navode kako Facebook Pay nije povezan s planovima kompanije za pokretanje kriptovalute Libra. Dok Facebook želi da Libra u budućnosti bude alternativa američkim dolarima i drugim nacionalnim valutama, ova će se usluga oslanjati na postojeću financijsku infrastrukturu i partnerstva, javlja Business Insider.