Komitet za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma SAD nedavno je jednoglasno podržao prijedlog zakona koji bi, ukoliko bude usvojen, mogao dovesti do nacionalne zabrane popularne aplikacije TikTok na svim elektronskim uređajima.

Ovaj potez ponovno ističe izazove s kojima se suočava jedna od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu, a istovremeno naglašava trajne sumnje u vezi s mogućim špijuniranjem korisnika TikToka u korist kineske vlade.

Prijedlog zakona, koji je lako prošao kroz Komitet, ima za cilj zabraniti TikTok u američkim prodavnicama aplikacija, osim ako se ova društvena mreža, koja trenutno broji oko 170 miliona američkih korisnika, ne odvoji od svoje matične kompanije ByteDance, povezane sa Kinom.

U slučaju usvajanja zakona, ByteDance-u bi se dala rok od 165 dana, ili malo više od pet mjeseci, da proda TikTok. Ukoliko se prodaja ne realizuje do tog datuma, operaterima prodavnica aplikacija poput Apple-a i Google-a bi bilo nezakonito omogućiti preuzimanje aplikacije. Prijedlog zakona također razmatra slične zabrane za druge aplikacije koje „kontrolišu kompanije stranih protivnika“.

Lider većine u Predstavničkom domu, Stiv Skalis, najavio je da će se prijedlog zakona o TikToku staviti na glasanje na plenarnoj sjednici sledeće nedjelje. Međutim, sudbina prijedloga u Senatu ostaje manje jasna, budući da trenutno nema odgovarajućeg prijedloga, a predsjedavajuća Senatskog komiteta za trgovinu, senator iz Vašingtona, Maria Kentvel, nije izrazila obavezu podrške.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu, TikTok je pokrenuo kampanju protiv prijedloga zakona, nastojeći mobilizirati svoju korisničku bazu. Kompanija je uputila upozorenja korisnicima putem aplikacije tvrdeći da prijedlog zakona „ograničava Amerikancima pravo na slobodu izražavanja“.

Prijedlog zakona također uključuje ograničenja za TikTok u vezi sa saobraćajem i sadržajem koji se prenose putem „internet hosting servisa“, širokog pojma koji obuhvata različite industrije, uključujući hosting datoteka, hosting imenskih servera, cloud hosting i hosting virtualnih privatnih servera, prema informacijama Telegrafa.

Uprkos nedostatku javno dostupnih dokaza o pristupu podacima korisnika TikToka od strane kineske vlade, strahovanja su i dalje prisutna. Stručnjaci za sajber sigurnost ukazuju na ozbiljnu, iako hipotetičku, zabrinutost.

Usvajanje ovog prijedloga zakona moglo bi imati šire posljedice na ekonomiju, ne samo na TikTok, već i na kompanije poput Apple-a i Google-a, kao i na različite sektore ekonomije koji bi mogli biti pogođeni ovim zakonodavnim prijedlogom.