U doba u kojem korištenje interneta često podrazumijeva kompromitaciju ličnih podataka, DuckDuckGo se pozicionira kao alternativa usmjerena na privatnost, posvećena zaštiti korisničkih podataka. Najnovije poboljšanje njegovog pretraživača ima za cilj da pristup informacijama na više uređaja učini lakšim. DuckDuckGo je predstavio novu funkciju sinhronizacije i pravljenja rezervnih kopija koja omogućava deljenje bukmarka, postavki zaštite e-pošte i lozinki na različitim uređajima.

Za korisnike koji daju prioritet privatnosti podataka i izaberu DuckDuckGo za svoju politiku nedijeljenja, ovo ažuriranje im omogućava da uživaju u pogodnostima korištenja istog pretraživača na različitim uređajima bez brige o kompromitovanju svojih podataka pretraživanja. Cijeli proces sinhronizacije je end-to-end šifriran, osiguravajući da DuckDuckGo nikada ne dobije nikakve informacije, jer je ključ za dešifriranje sigurno pohranjen na pojedinačnim uređajima.

Ovo ažuriranje omogućava pojedincima da bez napora dijele informacije između svog DuckDuckGo pretraživača na PC-u ili Mac-u i njihovih Android ili iPhone uređaja, i obrnuto. Mobilni uređaji mogu uspostaviti vezu putem QR koda, dok računari zahtijevaju od korisnika da unesu određeni kod. Proces ne zahtijeva prijavu, ali se korisnici ohrabruju da preuzmu PDF za oporavak, koji se pokazuje neprocjenjivim u pristupu sinhronizovanim podacima u slučaju kvara uređaja. Ovo uključuje funkcije zaštite e-pošte, koje eliminišu skrivene tragače i generišu jedinstvene i privatne adrese e-pošte.

(IT mixerEngadget)