Na skroman način, Apple je prije nekoliko dana tiho predstavio M3 MacBook Air, signalizirajući snažnu posvećenost vještačkoj inteligenciji (AI) u svojim sveobuhvatnim planovima za 2024. i dalje. Dugo očekivani laptop, dostupan u varijantama od 13 i 15 inča, sada je otvoren za prednarudžbe i trebalo bi da se pojavi na tržištu 8. marta, sa nizom opcija za skladištenje i RAM. Međutim, ono što je privuklo pažnju svih u Appleovoj nedavnoj najavi bilo je neočekivano otkriće da se MacBook Air pozicionira kao „najbolji potrošački laptop za AI“.

Apple naglašava AI mogućnosti M3 čipa, opremajući MacBook Air sa 16-jezgrenim Neural Engineom i dodatnim akceleratorima u CPU-u i GPU-u. Ova strateška integracija optimizuje mašinsko učenje na uređaju, postavljajući laptop kao „pionira u performansama veštačke inteligencije za potrošače“. MacOS dopunjuje ove mogućnosti tako što uključuje inteligentne funkcije kao što su govor u tekst u realnom vremenu, prevod, predviđanje teksta, vizuelno razumevanje, funkcije pristupačnosti i još mnogo toga, poboljšavajući i produktivnost i kreativnost.

Apple M3 MacBook Air

Vještačka inteligencija MacBook Air-a dodatno je ilustrovana kroz specifične aplikacije koje koriste ove mogućnosti. Korisnici mogu imati koristi od AI Math Assistance u Goodnotes 6, poboljšati svoje fotografije koristeći Pixelmator Pro ili eliminisati pozadinsku buku iz video zapisa putem CapCuta.

Pominjanje velikih jezičkih modela (LLM) izaziva spekulacije o Appleovom potencijalnom napretku u Siri, koji bi mogao biti konkurentan mogućnostima ChatGPT chat bota Open AI.

Prema kompaniji izvršnog direktora Apple Tima Cooka, objedinjena memorijska arhitektura MacBook Air-a, u kombinaciji sa Apple silicijumom, olakšava efikasno izvršavanje optimizovanih AI modela na uređaju, uključujući LLM i difuzione modele za generisanje slike. Laptopi također podržavaju rješenja zasnovana na oblaku, omogućavajući korisnicima da pokreću aplikacije koje pokreće AI poput Microsoft Copilot za Microsoft 365, Canva i Adobe Firefly.

Dok kruže glasine o Appleovim ambicioznim ciljevima vođenim umjetnom inteligencijom za 2024., sve su oči uprte u predstojeći WWDC u junu za potencijalna otkrića o novim razvojima softvera, pri čemu se očekuje da će iOS 18 i macOS 15 igrati ključnu ulogu u Appleovoj AI strategiji. Iščekivanje se gradi za ono što je pred nama!