Ako ByteDance odbije zahtjev da proda TikTok, ova društvena mreža bi mogla da bude zabranjena u SAD

 

Prema izvještajima, Wall Street Journal-a, vlada SAD-a „zahtjeva“ da ByteDance proda TikTok. Bajdenova administracija značajno povećava pritisak na ByteDance samo nekoliko dana prije nego što izvršni direktor TikTok-a treba da svjedoči pred Kongresom.

Novi zahtjev, predstavlja veliki udarac za kompaniju, koja je provela više od dvije godine pregovarajući sa Komitetom za strana ulaganja (CFIUS) u Sjedinjenim Državama o svojoj budućnosti u SAD-u. Pregovori su rezultirali sveobuhvatnim partnerstvom sa Oracle-om i drugim mjerama za zaštitu podataka američkih korisnika.

Navodno, CFIUS sada želi da ByteDance proda svoj dio u kompaniji nakon svega. Ako to ne učini, kompanija se može suočiti sa nacionalnom zabranom. Senat je nedavno predstavio zakone koji bi vladinim zvaničnicima olakšali zabranu TikTok-a. Takođe, Senat je predstavio i druge usluge za koje smatra da predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

TikTok je ranije naveo da odustajanje od ByteDance-a ne bi riješilo osnovnu zabrinutost vlade oko bezbjednosti podataka. Međutim, prema ranijim izvještajima ove nedjelje rukovodioci TikTok-a „razgovaraju o mogućnosti odvajanja od ByteDance-a“ ako pregovori sa CFIUS-om propadnu.

Naravno, ovo nije prvi put da je vlada Sjedinjenih Država pokušala da izvrši pritisak na ByteDance. Bivši predsjednik Donald Tramp je takođe pokušao da primora kinesku kompaniju ByteDance da proda aplikaciju američkoj kompaniji. Međutim, najnovije prijetnje potpunom zabranom aplikacije, sigurno će pojačati pritisak na izvršnog direktora TikTok-a, Shou Zi Chew-a, koji će se prvi put pojaviti u Kongresu sljedeće nedjelje.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.