Američki predsjednik Donald Trump namjerava donijeti uredbu kojom bi se kineska kompanija ByteDance prisilila da proda aplikaciju TikTok američkim investitorima, čime bi se, na kraju, izbjegla zabrana ove popularne video platforme u SAD-u

 

Uredbom bi Američko Vijeće za strana ulaganja (CFIUS) prisililo ByteDance da proda TikTok aplikaciju. Ovako nešto nije novina za SAD. Sličan postupak je izvršen sa kineskom aplikacijom Grindr (društvena mreža koja okuplja gay, bi, trans i queer populaciju).

Fox Business je potvrdio ove glasine, ali i dodao da bi potencijalni kupac TikToka mogao biti Microsoft.

Američki senatori Richard Blumenthal i Josh Hawley poslali su pismo Ministarstvu pravosuđa SAD-a sa zahtjevom da se otvori istraga o aplikacijama TikTok i Zoom zbog “prijavljenih kršenja građanskih sloboda Amerikanaca” i “implikacija o kršenju nacionalne bezbjednosti”.

Početkom jula američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo je rekao za Fox News da “Trump-ova administracija ozbiljno razmišlja o zabrani TikToka”. Potom se pojavila informacija da bi TikTok mogli kupiti Amerikanci da bi se izbjegla zabrana aplikacije u SAD-u.

Da podsjetimo, aplikacija za dijeljenje videa TikTok trenutno je u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance. Američki zvaničnici tvrde da bi autori aplikacije mogli “sarađivati sa kineskim obavještajnim agencijama. Ali, predstavnici TikToka odmah su regovali na optužbe. Naveli su da “djeluju odvojeno od ByteDanca” i da se “data centri nalaze izvan Kine i tako ne podliježu kineskim zakonima”.

Inače, ByteDance je 2017. godine za milijardu dolara kupio aplikaciju Musical.ly koju je naknadno preimenovao u TikTok.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.