Android 11 će omogućiti da se snima video veći od 4GB i time ukinuti dosadašnje Google-ovo ograničenje

 

Još je davne 2014. godine Google u Android OS-u ograničio veličinu snimljenog video zapisa do 4GB – tačnije 3,7GB. Ali, sve će se to promijeniti u Android 11 operativnom sistemu koji će to ograničenje da ukine.

Tržište se mijenja, korisničke potrebe se mijenjaju, a kažu da će upravo 2020. godina biti godina videa. Fotografije su ok, znamo da ih svi volite, ali čini se kako će one ostati u drugom planu, video se probija galopirajućom brzinom.

Dakle, nije bilo velike potražnje za spremanjem video datoteka veće od 4 GB: većina telefona nije imala dovoljno prostora za skladištenje, SD kartice formatirane u FAT32 to nikako ne bi podržale, a malo je telefona snimljenih dovoljno kvalitetno da to čak i zadovolje.

 

Nema „sjeckanja“ videa na više dijelova

 

Brzi napredak za 5 godina i mnogo toga se promijenilo: sada postoje telefoni s 1TB prostora za skladištenje, SD kartice nisu sada izuzetak nego norma.

Ima tu još nešto. Nije to samo stvar korisničkih potreba, nego su i same kamere, njihova rezolucija i mogućnosti takođe narasli, tako da danas možete snimiti zaista vrlo kvalitetan video koji se nerijetko koristi i u TV produkciji.

Video datoteke su sve veće, video mogućnosti su narasle a snimanje videa u 4K je sveprisutno, a 8K video snimanje uskoro bi trebalo stići do uređaja.

Došlo je na red da i Google “otključa” snimanje video datoteka većih od 4GB, a ne da ih morate “sjeckati” u više dijelova.

Danas ako snimite 4K video zapis recimo na Pixel 4, vaš će video za približno 12 minuta dostići veličinu od 4 GB; to je u zadatim postavkama kvaliteta od 30 sličica u sekundi za brzinu kadrova i 48Mbps za brzinu prenosa.

Nakon otprilike 12 minuta snimanja, aplikacija za kameru spremiće video i odmah započeti da snima drugi video – bez da korisnik to primijeti. Kada provjerite direktoriju DCIM na vašem telefonu, primijetićete da je ono što je trebalo da bude jedno kontinuirano snimanje videa podijeljeno u više video datoteka.

Na primjer, 73-minutno snimanje videa na Pixel 4 podijeljeno je u 7 različitih datoteka – sve koje je Google Photos vidio kao posebne snimke. Nije teško umiksati ove MP4 datoteke prije prijenosa na Google Photos, ali moraćete da koristite drugu aplikaciju ako to želite. Pretpostavljam da se većina ljudi ne bi željela da se zamara tim ili bi upšte znala kako to da učini.

 

Video datoteka i do 32 GB

 

Prema opisu nove obaveze u AOSP gerrit-u, Google ažurira Android-ove medije klase za uklanjanje 32-bitnog ograničenja veličine datoteke.

Konkretno, Android 11 će sada „da koristi 64-bitni offset u mpeg4writeru“, što omogućava Androidu „da izmiksa datoteke veličine i veće od 4 GB.“

Tokom testiranja, Google je uspješno sastavio datoteku veličine oko 32 GB, čak je uspio i jednim snimkom da napuni cjelokupni kapacitet telefona.

Kreatori video sadržaja će ovako moći biti još kreativniji, a ko zna – možda padne i neki dugometražni film.

Prva Android 11 Beta se očekuje u martu 2020. godine, a finalna verzija u avgustu 2020. godine.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.