Zbog neprestanih tenzija između različitih zemalja Kina razmišlja da uvede kineski GPS sistem da bi se distancirala i bila manje zavisne od SAD

 

Neke zemlje, poput Kine, takođe pokušavaju da smanje uticaj sa zapada cenzurišući sadržaj i blokirajući neke aplikacije. Sada se čini da bi Kina mogla da ode korak dalje tako što će lansirati kineski GPS sistem koji bi mogao da stigne 2020. godine.

Nedavno je Rusija uspješno testirala sopstveni internet u pokušaju da filtrira sadržaj sa spoljnih web lokacija.

U izveštaju Nikkei Asian Review, kineska mreža satelita, Beidou, bi u suštini izdvojila uređaje koji se koriste u zemlji od američke tehnike, piše PC Press.

GPS-om upravljaju SAD, što znači da u teoriji američka vlada ima mogućnost da ga onemogući za strane subjekte u ime političkih ili vojnih interesa.

Rukovodilac projekta, Ren Chengqi, otkrio je da je core navigacionog satelitskog sistema Beidou završen ranije u decembru, a da bi posljednja dva satelita trebalo da budu u orbiti „prije 2020.“

Pročitajte još: Da li 5G može da zamijeni kućni internet?

To će tehnički biti treća faza Baidou-a, koja je prvi put puštena 2000. godine, ali predstavlja vrhunac satelitskog sistema u svom sadašnjem obliku. „Nećete videti veliku nadogradnju do 2035. godine“, rekao je Ren.

Većina kineskih korisnika neće morati ništa specijalno da uradi da bi iskoristili prednost nove mreže. Već postoji 120 partnera koji će koristiti Beidou za tehnologiju mapiranja.

Kao i kod ruskog GLONASS-a, kineski poriv za sopstvenim sistemom navigacije se odnosi na nezavisnost.

Kada Kina bude lansirala sopstvenu alternativu GPS-u, biće korak bliža smanjenju zavisnosti od stranih tehnologija. Beidou osigurava da lokacijske usluge nastave nesmetano sa radom i pozicionira Kinu u skladu s novijim tehnologijama poput 5G i autonomnih automobila.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.