Ali Google Camera app i dalje ima ograničenje

 

Android 11 možda nije imao puno kričavih novih funkcija, ali barem mu možemo pripisati zasluge za popravljanje ili poboljšanje nekih neriješenih problema. Još u junu je u prvoj Android 11 beta verziji najavljeno rješenje koje bi podiglo 4 GB ograničenje na video zapise snimljene kamerom. Iako API koji je ranije bio odgovoran za postavljanje ograničenja od 4 GB više nije bio ograničenje, zapravo nije imao razlike u aplikaciji Google Camera ili većini ostalih popularnih testiranih video snimača. Sad kad je Android 11 uveden, a mnogi ga koriste na Pixel telefonima, evo šta se promijenilo i kako danas funkcioniše.

Da odgovorimo na očigledno pitanje, da, aplikacija Google Camera i dalje ima ograničenje veličine datoteke. Video datoteke snimljene na Androidu 11 sada će se podijeliti na 10 GB umjesto originalnih 4 GB koje je nametnuo Android 10. Novi limit iznosi oko 33 minuta pri 4K pri 30 fps – i mnogo duže s nižom rezolucijom i / ili sporijom brzinom frejmova. Ovo je malo više nego udvostručilo staro ograničenje od oko 13 minuta.

 

Iako je Android 11 povećao limit za video zapise neke aplikacije nameću svoja pravila

 

Međutim, Google Camera i Filmic Pro još uvijek nameću svoja ograničenja veličine datoteke. Obje aplikacije rade vlastitu naknadnu obradu na video zapisima između snimanja i pisanja u datoteke, što može uticati na odluku, ali samo po sebi ne bi trebalo biti ograničenje.

Što se tiče ostalih telefona (ne Pixel) i aplikacija za snimanje video zapisa, istina je da su neki mogli snimati na veće veličine datoteka i prije Androida 11. Nekoliko OEM proizvođača zakrpilo ​​je vlastite verzije Androida prije nego što je Google napravio službenu promjenu, dok su drugi samo implementirali zaobilaženje stock kamere, zbog čega je većina nezavisnih aplikacija nastavila dijeliti datoteke na 4 GB. Nakon što se telefoni ažuriraju na Android 11, većina aplikacija automatski će snimati veće video datoteke, ali još uvijek može biti nedosljednosti.

Postoje praktični razlozi za razdvajanje video datoteka u vrijeme snimanja, ali većina se temelji na podršci starog i jeftinog hardvera i softvera. Na primjer, svi imaju nekoliko starih memorijskih kartica i pogonskih uređaja koji nisu dovoljno veliki da mogu držati jedan video od 20 GB, a poznato je da neki video playeri i editori ne uspijevaju čitati veće datoteke. S druge strane, podjela jednog video zapisa na više datoteka zbunjuje većinu korisnika i pretvara se u više posla ako želite podijeliti, urediti ili pohraniti svoje video zapise.

Čak i uz argumente za razdvajanje datoteka, 10 GB izgleda neobično. Bilo koji sistem datoteka koji podržava datoteke veće od 4 GB može lako podržati i znatno veći kapacitet od 10 GB. Čak i većina memorijskih kartica počinje sa 16 GB, pa bi cilj od oko 15 GB mogao biti prikladniji – ili bi u savršenom svijetu zadana vrijednost bila postavljena na 15 GB, a korisnicima bi bilo dopušteno da po potrebi promijene postavku.

(Android Police)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.