Korisnici iOS 14 će od sada moći da vide pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana da li ih neko prisluškuje

 

Sa iOS 14, Apple u statusnu traku uvodi indikator snimanja kamere i mikrofona. Ideja indikatora snimanja je da upozori korisnike kad god se koriste mikrofon ili kamera. Funkcija će pružiti korisnicima veću kontrolu nad podacima i privatnošću.

Najnovija verzija operativnog sistema kompanije Apple, iOS 14, ima za cilj da stane na kraj prisluškivanju i korišćenju kamere i mikrofona vašeg telefona bez dozvole.

Korisnici će od sada vidjeti pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana da li ih neko posmatra. Koristeći Control Center moguće je da se provjeri koja aplikacija trenutno koristi mikrofon ili kameru.

Ukoliko ne želite da neka aplikacija koristi podatke prikupljene na ovaj način, onda bi trebalo da to i onemogućite. Sa druge strane, uvijek možete da obrišete aplikaciju ako ste sumnjičavi.

Mnogi su zabrinuti zbog ovakvih situacija. Kako tvrde dešavalo im se da pričaju o nečemu sa prijateljima, a kasnije im se reklame o tome pojavljuju, kako na Fejsbuku, tako i na Instagramu.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.