Android telefoni bi uskoro mogli imati funkciju koja će da konvertuje SIM karticu u eSIM, koja je primjećena u Android 14 beti

 

Opcija pod nazivom „Convert to eSIM“ pojavila se u SIM meniju u odjeljku „Network and Internet“ aplikacije Android 14 Settings. Dokazi o ovoj opciji otkriveni su u ranijoj beta verziji, ali sada je lakše vidljiva korisnicima bez potrebe da zaranjaju u bilo koji OS kod.

Dugme trenutno ne radi ništa, ali podrazumijeva mogućnost za Android 14, barem na Pixel telefonima, da preuzme podatke sa vaše fizičke SIM kartice i pretvori ih u eSIM, bez potrebe da mijenjate kartice između telefona nakon tog trenutka.

Fizičke SIM kartice sve više bivaju zamijenjene od strane eSIM, a brendovi kao što su Apple i Google već koriste tehnologiju u svojim telefonima. iPhone modeli čak omogućavaju da konvertujete tradicionalni SIM u eSIM, a ova funkcija još nije dostupna na Android uređajima.

eSIM konverzija trenutno nije potrebna većini korisnika jer svi glavni Android telefoni još uvijek imaju barem jedan slot za SIM karticu. Ali ako počnu slijediti primjer Apple-a, koji je prestao da isporučuje ​​iPhone sa SIM ladicama u SAD-u, možda ćete morati digitalizovati svoju SIM karticu da biste prešli na svoj sljedeći Android uređaj. Da imate tu opciju ugrađenu u softver vašeg telefona prema zadatim postavkama, umjesto da se oslanjate na proizvođača telefona ili provajdera mobilne mreže da vam u tome pomognu, zaista bi se pokazalo korisnim.

Međuti, ukoliko ste navikli da mijenjate svoju SIM karticu između različitih uređaja, eSIM će taj proces načiniti težim. Umjesto da jednostavno ubacite karticu, moraćete da prolazite kroz proces aktivacije svaki put kada vršite zamjenu eSIM-a na telefonima.

(IT mixer)