Potražnja za skupim vrhunskim pametnim telefonima opada i korisnici se okreću jeftinijim, ali još uvek kvalitetnim alternativama.

Ove nedjelje Apple i Samsung objavili su finansijske i prodajne rezultate u drugom tromesečju koji su pokazali pad potražnje za najjačim, tj. najskupljim modelima na tržištu.

Poslednjih godina top modeli pametnih telefona ovih kompanija premašili su hiljadu dolara, što je mnogima postalo preskupo, pa se odlučuju na kupovinu jeftinijih modela ili, ako kupe najjači model, više ga ne mijenjaju svake dvije godine, već kupuju nove uređaje poslije tri ili više godina.

Prodaja iPhone uređaja u drugom kvartalu pala je za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine, a analitičari kažu da je Apple-ov najpopularniji i najprodavaniji model iPhone XR, koji se u SAD-u može prodati po cijeni od 749 dolara, dok je cijena jačeg XS-a i XS Max je 999 dolara i 1099 dolara.

Za većinu ljubitelja Applea, dakle, najjači modeli s OLED ekranima nisu toliko bolji od modela XR da bi za njih platili 250 ili 350 dolara više, a slična je stvar i sa Samsungovim top-modelima.

Kako raste popularnost telefonima iz jeftinije serije Galaxy A, prodaja uređaja iz najjače i najpoznatije Galaxy S serije je opala zbog „stagnacije potražnje za premium uređajima“, navodi južnokorejska kompanija.

Zašto su korišćeni iPhone uređaji skuplji od Androida?

Sve više jeftiniji telefoni, koji se odnosi i na Samsung Galaxy A seriju uređaja, danas imaju napredne opcije koje su ranije bile rezervisane samo za najjače telefone na tržištu, a dio korisnika koji i dalje želi telefone sa najjačim hardverom okreće se konkurentnim, pretežno kineskim kompanijama i njihovim uređaji sa snažnim hardverom i pristupačnijom cijenom.

Prema Caroline Milanesi, analitičarki Creative Strategies-a, na tržištu danas postoji više inovacija na polju softvera, nego kad je u pitanju hardver, što je još jedan razlog zašto korisnici duže koriste starije modele telefona – uz nadogradnju softvera stariji telefoni dobijaju nove mogućnosti, tako da nema potrebe za kupovinom novih uređaja za dobijanje novih funkcija na svojim mobilnim uređajima.

(IT mixer/Cnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.