U vrijeme kada pametni telefoni nisu bili toliko popularni, a o društvenim mrežama nije bilo ni riječi, pojavila se prva generacija iPod Touch muzičkog playera. Tačnije rečeno, predstavljena je sada već davne 2007. godine.

Od tada pa do danas sve je drugačije, međutim moramo priznati kako iPod Touch već dugo nije dobio novu generaciju.

Posljednja, šesta generacija iPod Touch playera predstavljena je 2015. godine – da bi nedavno u potpunoj tajnosti izašla i nova verzija iPod Touch uređaja.

Apple je tako bez nekih velikih najava na svojim web stranicama predstavio novitet – ‘poboljšani’ iPod Touch player sedme generacija.

Bio je to, blago rečeno, nepredvidljiv potez jer se u posljednje vrijeme, zbog najezde pametnih telefona, koji ih zamjenjuju, uopšte ne spominju muzičkim playeri.

Kompanija Apple izgleda i dalje ima određene koristi od tog uređaja – pa je odlučio predstaviti novu generaciju uređaja.

Tako je svjetlo dana ugledao novi iPod Touch. On se karakteristikama i ne razlikuje previše od svojeg prethodnika. Izgled mu je ostao gotovo isti i teško bismo mogli reći da je prilagođen nekim novim trendovima.

Ekran je isti kao i prethodna generacija – 4 inčni 1.136 × 640 displej na 326ppi. Dolazi u nekoliko različitih boja kućišta (izdvajaju se srebrna, zlatna i svemirsko siva, ružičasta, plava..).

Neobično je da ni Home tipka nije dobila senzor otiska prsta jer je to detalj koji se pojavljuje na gotovo svim novim Apple uređajima.

Određene promjene napravljene su u unutrašnjosti uređaja gdje se sada nalazi procesor A10 Fusion koji je Apple koristio za iPhone 7 uređaje.

Ovoga puta postoji i veći kapacitet skladištenja podataka za one koji zahtijevaju dodatni kapacitet. Pored kapaciteta 32 i 128 GB (koje imamo i u prethodnoj verziji), sada postoji i 256GB verzija, što je zaista impozantno.

Softverski, iPod touch drži korak sa standardnim iOS ciklusom ažuriranja – isporučuje se sa iOS-om 12.3.1. Taj novi softver u kombinaciji sa ažuriranim hardverom znači da se novi iPod touch može nositi sa nekim od aplikacija na višim nivoima kao što su one zasnovane na ARKit-u i čak ima opcije grupnih poziva na FaceTime-u, ali i igre koje funkcionišu uz proširenu stvarnost.

Međutim, korišćenje mnogih aplikacija – koje su sve više dizajnirane za veće ekrane – izgleda malo skučeno na umanjenom displeju iPod touch-a.

Ali, nedostaju neki aspekti iPhona. Ne možete upariti iPod touch sa Apple Watch-om jer ne postoji Apple Watch aplikacija. Kao što smo spomenuli, nema Touch ID-a dok GPS također nedostaje kao i NFC za Apple Pay. Nema ni senzora ambijenta za automatsku osvetljenost.

Uređaj se isporučuje sa Apple-ovim EarPods žičanim slušalicama, ali je kompatibilan sa svim Bluetooth slušalicama, kao i sa Appleovim AirPods uređajima. Da, tu je i priključak za slušalice, što znači da možete koristiti bilo koju žičanu 3.5mm slušalicu.

Prema informacijama Apple-a ovaj bi uređaj trebao biti dvostruko brži od svog prethodnika, ali bi takođe trebao nuditi znatno bolje grafičke karakteristike.

Model s najmanje prostora koštat će 199 dolara, onaj sa 128 Gb memorije 299 dolara, dok će vas najskuplja verzija koštati 399 dolara za što ćete dobiti 256 GB kapaciteta za skladištenja podataka.

(IT mixer)