Izgleda da je njemačka vojska prodala polovni laptop koji još uvijek sadrži povjerljive informacije, objavili su njemački mediji.

Po pisanju Sueddeutsche Zeitunga, riječ je o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, klasifikovanim kao „povjerljiva informacija – samo za službenu upotrebu“.
Očigledno se radi o tome da tvrdi disk nije bio obrisan prije prodaje.

Njemačko ministarstvo obrane saopštilo je za list da se „nikakav kritičan uvid ne može dobiti“ iz uputstvo za raketnu rampu.

Prema pisanju lista, kupac, jedan bavarski šumar, kupio je četiri laptopa od Vebega, organizacije koja prodaje korišćena vladina računara, preko internetske trgovine Ebaya 2018. godine.

Jedan laptop još uvijek je imalo instaliran operativni sistem i ako bi se upisalo ime posljednjeg korisnika kao lozinka, ono bi se otključalo, navodi se u izvještaju. Šumar je u martu ove godine obavijestio ministarstvo o svom pronalasku.

Ministarstvo je za list nadalje saopštilo da je, slijedeći šumarevu prijavu, „podvrgnulo ozbiljnoj istrazi“ korišćenje svoje rashodovane IT opreme te da je utvrdilo da je 2016. još jedan laptop s neobrisanim tvrdim diskom bio prodan preko Vebega.

Je li se i tu radilo o povjerljivim informacijama, više nije bilo moguće da se utvrdi, navelo je ministarstvo.

Po pisanju lista, samo je ministarstvo iniciralo prodaju Bundeswehrova laptopa s povjerljivim podacima za lansirnu rampu preko Vebega.

Bavarski šumar vratio je jedan laptop, dok je ostala tri zadržao.