Sa zatvorenim poklopcem, laptop Lenovo IdeaPad S940  ne izgleda previše drugačije od ostalih vrhunskih laptopova kompanije Asus, Dell i Acer. Debljina mu je samo 12,2 mm (0,5 in), težina manja od 3 kilograma a njegova metalna šasija je veoma elegantna.

Tanak, lagan i metalan jesu preduslovi za ultraprenosive računare, a čak su i komponente S940 u ovom trenutku standardne za kategoriju: Intel Core i5-8265U ili i7-8565U procesor, 8GB ili 16GB ugrađene memorije, do 1TB PCIe SSD i integrisani Intel UHD 620 grafika.

Tek kad podignete poklopac S940, stvari postaju zanimljivije. Proizvođači računara su otklonili gornji i bočni okvir oko ekrana kako bi učinili laptop manjim – obično po cijenu neugodno postavljene web kamere ili velikog prostora ispod ekrana.

Lenovo je nekako uspio da izbjegne i jedno i drugo, eliminišući prostor ispod tako što su premjestili web kameru iznad ekrana.

Povrh toga, staklo se savija oko tih okvira i nestaje u poklopcu – prvi laptop na svijetu s ovim zakrivljenim staklom. Ne samo da izgleda lijepo, već i čini da je veličina daleko manja od prethodnih 14-inčnih laptopova, iako je Acer Swift 7 jednako izvanredan iz istog razloga.

 

Vrhunska zabava, zapanjujuća jasnoća

 

Lenovo nudi dve opcije displeja za S940: UHD (3840 x 2160) 500 nita IPS Glossy i FHD (1920 x 1080) 400 nita IPS Glossy. UHD ekran više klase je divan,  sa odličnom bojom i kontrastom za ovu klasu laptopa.

Osvjetljenost od 500 nita znatno doprinosi smanjenju odsjaja sjajnog ekrana, iako to još uvijek nije dovoljno kad gledate  na jakom suncu. Dizajn šarke ne dozvoljava da se ekran otvori mnogo iznad 120 stepeni, tako da podešavanje položaja za gledanja i osvetljenje može otežavati rad.

 

IR kamera prati vaš pogled

 

Uprkos tankoj gornjoj maski, Lenovo je stavio infracrvenu (IR) kameru iznad ekrana tako što je stvorio zarez koji, za razliku od onih koji se koriste na telefonima, ide prema gore, a ne dole. To je pametno rješenje koje ne samo da je omogućilo fotoaparatu da bude na vrhu, već i duplu funkciju kako bi se poklopac lakše otvorio.

IR kamera radi za prepoznavanje lica sa Windows Hello. Takođe je uparen sa drugim senzorima i Glance by Mirametrix AI softverom koji uočava vaš pogled. Povezivanje  S940 sa spoljnim ekranom  možete izvesti preko dva Thunderbolt 3 USB-C porta.

Pogled korisnika otkriva da li se gleda u ekran laptopa ili na jedan priključeni, i da će u skladu sa tim pomijerati otvorene prozore ili automatski pomijerati pokazivač između ugrađenih i priključenih ekrana.

Ova funkcija dobro radi i dovoljno je brza. Takođe može da prati vaše oči i zaključa sistem ako osjeti da ste otišli.