Advokati kompanije Epic Games potvrdili da je kompanija namjerno ubacila opciju direktnog plaćanja digitalnog sadržaja u posljednju verziju Fortnite-a, kako bi prisilila Apple na reakciju

 

Prvo saslušanje u pravnoj bitki između Apple-a i Epic Games-a završilo je malom, ali slatkom pobjedom za proizvođača mobilne igre Fortnite.

Naime, sudija Yvonne Gonzalez Rogers, odlučila je da Apple ne smije da blokira pristup Epic Games-u vitalnim developerskim alatima. Međutim, to ne znači da se Fortnite smije vratiti u App Store.

Kako je pojasnila, Epic Games-ovo objašnjenje da je Fortnite više od video-igre te da je to društvena platforma koja povezuje ljude, pogotovo tokom pandemije koronavirusa nije dovoljno uvjerljivo. Ona smatra da su jači Apple-ovi argumenti o poštivanju ugovora.

Zanimljivo je da su Epic-ovi advokati potvrdili da je kompanija namjerno ubacila opciju direktnog plaćanja digitalnog sadržaja u posljednju verziju Fortnitea. Na taj način željela je da prisili Apple na reakciju.

Što se tiče samog Fortnite-a, on će za sad ostati nedostupan putem App Store-a. Apple ipak ne smije izbaciti Epic Games i izbrisati njegov developerski račun.

Sudija je istakla kako se stiče utisak da je Apple, blokiranjem Epic-a preduzeo mjere odmazde. Tim potezom je naštetio i drugim izdavačima mobilnih aplikacija i igara koji koriste Epicov Unreal Engine za svoje aplikacije.

Dok se spor između te dvije kompanije ne riješi, sudija smatra, da treba očuvati status quo te omogućiti svim zainteresovanim stranama pristup Unreal Enginenu.

Na kraju, Fortnite i dalje nije dostupan u App Store-u, bar do kraja septembra. Do tada će se dvije strane ponovno sastati na sudu. Naravno, ukoliko prije toga ne dogovore nešto.

(AppleInsider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.