„Hexa“, prototip letećeg automobila pokreće 18 nezavisnih rotora i prevozi jednog putnika, a ovisno o konfiguraciji, može čak i plutati na vodi zahvaljujući ugrađenim plutačama

 

Američko vazduhoplovstvo predstavilo je „Hexa“, prototip letećeg automobila, koji u najmanju ruku izgleda smiješno za tako veliku vojsku.

Električni automobil za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (eVTOL) zove se Hexa. Ime je dobilo zbog oblika kojeg kreiraju motori iznad „pilotske“ kabine. Svoj testni let je obavio prije nekoliko dana u Teksasu.

Kompanija koja ga je osmislila i napravila, LIFT Aircraft, na njemu je radila od aprila kako bi „ubrzala komercijalno tržište za napredna vazdušna mobilna vozila“.

Prototip Hexa pokreće 18 nezavisnih rotora i prevozi jednog putnika, a zavisno o konfiguraciji, može čak i plutati na vodi zahvaljujući ugrađenim plutačama.

Za razliku od nekih drugih eVTOL-ova, koji za upravljanje zahtjevaju pilotsku dozvolu, ovdje se upravlja pomoću džojstika, a za ostatak se brine autopilot.

Ali, prije nego što eVTOL-ovi zavladaju nebom iznad naših gradova, testiraće ih američka vojska. Točnije, vazduhoplovstvo planira da ima flotu od 30 takvih vozila do 2030. godine.

(U.S. Air Force)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.