Japan je poznat po svojoj naprednoj tehnologiji i odlučno su krenuli u razvoj letećih automobila, kako bi u što skorije vreme rasteretili drumski saobraćaj

 

Vlada Japana je odlučila da uloži velika sredstva u razvoj letećih automobila, sa ciljem njihove komercijalizacije već 2023. godine. Plan je da leteći automobili rasterete drumski saobraćaj u velikim gradovima, ali i da budu inovativan način prevoza na područjima koja su inače teško dostupna, piše „Japan tajms“.

Kompanija „SkyDrive“, zato, napravila je plan izrade ovih automobila.

Vozač bi putem došao do piste, odnosno mjesta sa kojeg se uzleće, i na koje se slijeće. Odatle bi se automobil vinuo u vazduh. Cilj je da do 2050. godine bude moguće doletjeti do bilo kog mjesta u Tokiju za manje od 10 minuta.

Ovaj leteći automobil visok je 1,5 metar i širok 4 metra. Podsjeća na dron veličine automobila, a trebalo bi da može da vozi nekoliko desetina kilometara odjednom, uz najveću brzinu od 100 km/č.

S obzirom na to da se radi o malom električnom vozilu, iz kompanije „SkyDrive“ se nadaju da će lakše dobijati dozvolu za slijetanje i polijetanje u urbanim sredinama.

S obzirom na to da širom svijeta više od 100 kompanija, među kojima su Boing, Erbas i Uber, razvija svoje verzije letećih automobila, čini se da bi u budućnosti ovo zaista mogao da postane tip prevoza na koji se ozbiljno računa.

(Japan Times)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.