Ako postoji razlog zašto Google-ova Chrome OS platforma nije baš mainstream u odnosu na Windows ili macOS, ograničeni broj aplikacija može se navesti kao mogući razlog zašto. Uostalom, platforma je podjednako dobra kao i karakteristike koje može ponuditi svojim korisnicima. Iako s Chrome OS-om nema ničeg lošeg, dostupnost više aplikacija moglo bi ga učiniti privlačnijom alternativom za Windows ili macOS.

Google se nada da će to ohrabriti pokretanjem nove web lokacije pod nazivom ChromeOS.dev na kojoj se nadaju da će u osnovi stvoriti prostor u kojem će novi i noviji programeri, kao i oni koji su iskusni, pronaći sve resurse koji su im potrebni kako bi se razvili i kreirali još Android aplikacija za Chromebook uređaje.

Prema riječima portparola Googlea, web mjesto je namijenjeno „pomaganju programerima da maksimiziraju svoje mogućnosti na platformi kroz tehničke resurse / vodiče, najave proizvoda, uzorke koda i drugo“. Neki od novih alata koje Google nudi uključuju puni Android emulator za Chrome OS koji će programerima olakšati testiranje njihovih aplikacija kao i njihovo korištenje bez potrebe za dodatnim hardverom ili povezivanjem vanjskih uređaja.

Google je i ranije pokušao proširiti funkcionalnost Chrome OS-a čineći Android aplikacije kompatibilnim s platformom, tako da se nadamo da će ova nova web stranica novim programerima još olakšati pokušaj stvaranja aplikacija za nju.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.