APPLE mora da plati kaznu 25 miliona evra jer je tajno usporavao starije verzije iPhone-a

 

Kaznu od 25 miliona evra zbog toga što namjerno usporava iPhone je nametnula francuska konkurencija i čuvar potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o ovim mjerama Apple kompanije.

Čuvar je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema (10.2.1 i 11.2) može usporiti njihove uređaje. Apple koji je 2017. godine, priznao da zaista usporava starije verzije iPhone uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem riješen regulativom.

Pored kazne koja je donesena zbog „obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači“ kompanija Apple će na svojoj stranici morati postaviti saopštenje o ovom problemu na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, prenosi Independent.

Prošle godine, Apple je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će da usporava starije verzije svojih uređaja. Iz kompanije tvrde da ovaj potez zapravo treba produžiti život uređajima, a ne navoditi potrošače da kupe noviji model.

Ovaj se problem pojavi svaki put kad Apple izbaci noviju verziju svog iOS operativnog sustava. Kompanija se ispričala 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansima.

„Svi su naši postupci uvijek u službi korisnika, ne mogu to dovoljno naglasiti. Možda smo trebali biti jasniji, ali naši su postupci uvijek dobronamjerni“, izjavio je Tim Cook, izvršni direktor Applea.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.