U Apple-u još uvijek razmatraju mogućnost preuzimanja Intelovog odjeljenja za proizvodnju 5G modema sa sjedištem u Njemačkoj.

Prodaja tog segmenta poslovanja navodno je na stolu od 2014. godine, nakon što je Intel preuzeo kompaniju Infineon za 1,4 milijarde američkih dolara i integrisao ju u svoje poslovanje. Inžinjeri koji su se tako našli u Intelu su prije toga razvijali čipove koji su završili u iPhoneu prije otprilike deset godina.

Nije ovo prvi put da se šuška o zanimanju Apple-a za segmente Intelovog poslovanja. Govorkanja su se pojavila u aprilu ove godine, kada su u Intelu potvrdili da postoji ‘značajno zanimanje’ za njihovo odjeljenje zaduženo za modeme, iako nisu precizirali o kome se radi.

Tada su i unajmili savjetnike koji su trebali da im pomognu pri procjeni strateških opcija za poslovanje u vezi s 5G telefonijom, s naglaskom na proizvode i intelektualno vlasništvo. Ali, ti planovi su velikim dijelom pali u vodu nakon što su Apple i Qualcomm okončali dugotrajni pravni sukob te sklopili partnerstvo oko modema za pametne telefone koji podržavaju mreže 5G. Očekuje se da će Apple prve uređaje s Qualcommovim čipovima ponuditi tokom iduće godine.

Apple je nedavno zaposlio veći broj ljudi u San Dijegu, gdje je sjedište Qualcommovog poslovanja za Sjedinjene Države, moguće kako bi konkurenciji uskratili što veći broj kvalitetnih zaposlenika. Tako su, recimo, nedavno objavili plan da namjeravaju otvoriti hiljade novih radnih mjesta u Sijetlu.

Takođe, tokom februara iz Apple-a su obavili internu reorganizaciju usljed koje se može naslutiti da razvijaju vlastite 5G modeme, iako će do pojave konkretnih proizvoda vjerovatno proći nekoliko godina. Preuzimanje dijela Intelovog poslovanja moglo bi to značajno ubrzati, piše „Ars Technica“.