Apple je optužio kompaniju Rivos za krađu njenih poslovnih tajni

 

U žalbi, Apple tvrdi da je kompanija Rivos, sa sjedištem u Kaliforniji, vodila nedavnu „koordinisanu kampanju” za preuzimanje zaposlenih iz Apple-ovog odeljenja za dizajn čipova.

Prema izvještaju Rojtersa, Apple navodi da su najmanje dva bivša zaposlena odnijela gigabajte poverljivih podataka sa sobom u Rivos. Među informacijama koje su te osobe navodno ukrale su prezentacije koje detaljno opisuju neobjavljene dizajne čipova.

„Apple ima razloga da vjeruje da je Rivos dao instrukcije barem nekim zaposlenima u Apple-u da preuzmu i instaliraju aplikacije za šifrovanu komunikaciju prije nego što dalje komuniciraju sa njima“, navodi kompanija u žalbi.

Ako slučaj krene dalje, vjerovatno će privući značajnu pažnju. Slično kao što je Waymo-ova tužba protiv Ubera za krađu povjerljivih informacija o njegovoj tehnologiji za autonomnu vožnju učinila 2017.godine.

Nakon godina sudskog spora, taj slučaj se završio tako što je Uber pristao da se nagodi za 245 miliona dolara. Sud je osudio Etoni Levandovskog, inženjera u centru spora, na 18 mjeseci zatvora prije nego što je bivši predsjednik Donald Tramp izdao pomilovanje.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.