U najnovijem razvoju pravne bitke između Apple-a i Epic Games-a (izvještava CNBC, Apple se sada suprotstavlja Epic Games-u zbog kršenja ugovora s Fortnite-om u App Store-u. Apple traži odštetu za kršenje, iako nije poznato koliki iznos zahtijeva.

U podnošenju zahtjeva za okružni sud sjeverne Kalifornije, Apple je sugerisao da „Epic-ova tužba nije ništa drugo nego osnovno neslaganje oko novca. Iako se Epic prikazuje kao moderni Robin Hood, u stvarnosti je to preduzeće vrijedno više milijardi dolara koje jednostavno ne želi ništa platiti za ogromnu vrijednost koja potiče iz App Storea. “

 

Epic Games je prikupio preko 600 miliona dolara od Apple App Storea

 

Apple želi da sud smatra odgovornim Epic Games zbog kršenja sporazuma s App Storeom i po drugim tačkama koje traže kompenzaciju za sav novac koji je Fortnite zaradio putem svog platnog prometa i „tražeći trajnu zabranu zabrane njegovog eksternog mehanizma plaćanja u svim aplikacijama, uključujući Fortnite“. Prema prijavi, Epic Games je prikupio preko 600 miliona dolara od App Storea, prenosi portal gsmarena.

Bez znanja Apple-a, Epic je bio zauzet privlačenjem legije advokata, publicista i tehničara da organizuju skriveni napad na App Store. Nešto nakon 02:00 sata 13. avgusta 2020. godine, ujutro u kojem će Epic aktivirati svoju skrivenu funkciju krađe provizije, gospodin Sweeney ponovno je poslao e-mail Appleovim rukovodiocima, izjavivši da se „Epic više neće pridržavati Appleovih ograničenja obrade plaćanja.

Prošlog mjeseca, Epic Games je podstakao Apple da mu zabrani pristup App Storeu postavljanjem sistema plaćanja koji je zaobišao sistem plaćanja App Store (za koji je Apple naplaćivao 30% provizije za kupovinu u aplikaciji) i odmah tužio za nepravednu monopolizaciju ovaj ekosistem kada je Apple uklonio Fortnite iz App Storea.

To je rezultovalo time da je Apple prijetio ne samo da će ukloniti Fortnite iz App Store-a (igra koja je prekršila uslove upotrebe App Store-a), već i da će isključiti Epic-ov Unreal Engine sa Apple-ove Developer Console, što bi moglo uticati na mnoge nezavisne programere igara koji nisu imali nikakve veze sa Fortnite-om.

Na kraju je Okružni sud Sjeverne Kalifornije proglasio da Apple nije mogao ukloniti Unreal Engine sa svoje Developer Console, ali takođe je omogućio Appleu da Fortnite drži izvan App Store-a. Zbog toga su svi Apple uređaji isključeni iz najnovije sezone igre koja je pokrenuta krajem prošlog mjeseca.

Sljedeće ročište zakazano je za kraj mjeseca.

(CNBC)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.