Došao je i taj dan kada je u opticaj zvanično stigao Android 11

 

Nakon nekoliko Developer Preview verzija i nekoliko javnih Beta verzija, Android 11 je zvanično tu!

Ako kojim slučajem imate jedan od podržanih Pixela, provjerite nadogradnju jer se na Vas onda naslov ne odnosi. Iako neće poremetiti dosadašnje poimanje Android telefona niti je pretjerano revolucionaran, donosi značajna poboljšanja za jezgru Androida, ali i nekoliko površnih sitnica koje će cijeniti oni koji koriste gotovo fabrički Android. Ostalima, ovo je manje više iteracija onoga što već imaju…

Nekoliko sfera Android 11 želi ispraviti, a to su privatnost, komunikacija i kontrolisanje reprodukcije i pametnih uređaja. U pogledu privatnosti, Android 11 donosi bolju kontrolu nad dozvolama koje većina skinova već ima pa su skinovi u tom pogledu čak i korak ispred Androida 11.

Što se tiče komunikacije, obavještenja su sada više fokusirana. Podijeljene na one za komunikaciju i one koje korisnika samo obavještavaju o određenim stvarima. Što se tiče kontrole reprodukcije, Android 11 želi načiniti korak prema iOS-u te će se sve aplikacije s kontrolama (za prebrzavanje, pauziranje i slično) naći u brzim postavkama.

Od ostalih stvari, vrijedno spomena je sve što se događa u samom jezgru. To je segmentacija više stvari za nadogradnju pa će se manje čekati za nadogradnju drajvera za hardver i nekih komponenti sistema. Tako će se dosta toga moći nadograditi preko Google Play Trgovine. Time je i sam Android više ozavisan o Google-u što je alarm za one koji ga ne mogu koristiti (Huawei).

(Bajtbox)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.