NASA potvrdila da je Artemis 1 odobren za lansiranje 29. avgusta

 

Nakon nekoliko godina razvoja rakete SLS i modula posade Orion, NASA je konačno dobila „go“ dozvolu za lansiranje misije Artemis 1 ka lunarnoj orbiti, što će biti prvi korak u ambicioznom projektu povratka čovjeka na planetu Mjesec, uspostavljanje stalne ljudske baze i stalne orbitalne stanice.

Zeleno svjetlo za lansiranje znači da bi Artemis 1 mogao da bude lansiran u svemir već 29. avgusta ove godine sa uzletišta Pad 39B, istog onog koji je lansirao Apolo 10 u lunarnu orbitu 1969. godine.

 

misija artemis 1

Artemisu će trebati nedjelju dana da stigne do lunarne orbite, gde će ostati oko mjesec dana, prije nego što se vrati na Zemlju 10. oktobra ove godine.

„Ovo je prvi let nove rakete i nove svemirske letjelice“, rekao je Majk Sarafin, direktor misije Artemis 1 na konferenciji za novinare o spremnosti za lansiranje. „Radimo nešto što je nevjerovatno teško i što sa sobom nosi rizik.

Šefovi misija kažu da će tokom ovog leta rigorozno testirati svemirski brod sa posadom Orion i da će ga „mučiti“ daleko iznad parametara koje je NASA postavila za misije sa posadom kako bi se osiguralo da je bezbjedno za prevoz ljudi.

Iz tog razloga, misija će trajati čak 42 dana, za razliku od drugih misija Artemis sa posadom, koje su planirane za 10 dana.

Ako misija Artemis 1 prođe dobro, ljudi bi trebalo da stignu u lunarnu orbitu 2024. godine sa misijom Artemis 2, dok je misija slijetanja na mjesec Artemis 3 planirana za 2025. godinu i koristiće SpaceX-ov Starship lander za slijetanje na Južni pol Mjeseca.

U slučaju neuspjeha misije Artemis 1, povratak čovjeka na Mjesec bi mogao biti produžen na neodređeno vrijeme.

(Vidi)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.