Australija je u nedjelju pokrenula aplikaciju pod nazivom COVIDSafe za traženje kontakta s virusom korona, koja je za samo nekoliko sati privukla više od milion preuzimanja, prenio je BBC.

COVIDSafe omogućava uređajima da sprovedu „digitalno rukovanje“ kada dođu na razdaljino od oko dva metra jedan do drugog, obavještavajući korisnike o tome da li dolaze u kontakt duže na duže od 15 minuta sa zaraženom osobom. Australijska volonterska aplikacija zasniva se na singapurskom softveru TraceTogether i koristi Bluetooth i čuva kontakt podatke, prenio je Reuters. Vlada kaže da aplikacija ne prikuplja podatke o lokaciji i zaražena osoba mora da pristane na dijeljenje svojih podataka.

Pristup samo za zdravstvo
Australijska vlada kaže da bi samo zdravstvene vlasti imale pristup podacima sačuvanim u njenoj aplikaciji, a drugim vlastima ne bi bilo zakonski moguće da pristupe podacima.

Apple i Google ranije ovog mjeseca najavili su framework za razvoj decentralizovanih aplikacija za praćenje kontakata. Informacije bi bile anonimne i kompanije su se obavezale da će onemogućiti uslugu nakon što se spreči izbijanje virusa. Nijedna zemlja se još nije prijavila za korišćenje ovog specifičnog framework-a.

Njemačka je u nedjelju rekla da mijenja smjer u pravcu razvoja svoje aplikacije za praćenje kontakata, koja će sada koristiti decentralizovanu arhitekturu koja je više u skladu s pristupom Apple-a i Google-a, prenio je Reuters.

(The Verge/PCPress)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.