Ukoliko ste već skinuli aplikaciju Covid 19 Tracker, obrišite je i ne pristajte ni na kakve uslove koje vam postavlja

 

U vrijeme kada svi žele tačne informacije, ljudima je lako da nasjednu na zlonamjerne Android aplikacije. Najnovija u nizu je aplikacija Covid 19 Tracker, na koju ste mogli da naiđete na sajtu coronavirusapp(.)site.

Rizik koji nosi je blokiranje telefona i zahtjev za otkupom programa koji će da otključa vaš telefon.

Korisnici nasjednu na ovu aplikaciju zbog toga što im ona obećava „mapu na kojoj je tačno prikazano širenje koronavirusa, uz sve potrebne podatke o tome kako da se zaštite“.

Ono što korisnik zapravo dobija je „CovidLock“, softver koji promjeni lozinku telefona i zaključa vam uređaj. Zatim se zahtjeva plaćanje u iznosu od 100 dolara u roku od 48 sati za povratak u normalno stanje.

Kako piše u poruci hakera, kazna za nepoštovanje pravila je potpuno brisanje podataka sa uređaja. Ako imate Android 7.0 ili novije verzije, trebalo bi da ste dovoljno zaštićeni, pokazuje istraživanje sajta Domain tools, koji je i otkrio prevaru. Međutim, nikad se ne zna.

Jednom kada se Covid 19 Tracker, aplikacija za praćenje širenja zaraze otvori, korisnik je namamljen da pristane na potrebne dozvole da bi aplikacija radila, što uključuje i „obavještenje o tome da je zaraženi koronavirusom u blizini“.

Internet-stranica na kojoj se ova opasna aplikacija pojavila trebalo bi da je sada ugašena, ali uvek postoji mogućnost da će se prevaranti vratiti sa nečim sličnim.

Ukoliko ste već skinuli ovu aplikaciju, obrišite je i ne pristajte ni na kakve uslove koje vam postavlja. Najbolja zaštita od ovakvih stvari je da pratite samo zvanične informacije.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.