Kvalitet Netflix streaminga će biti smanjen narednih 30 dana

 

Nekoliko sati nakon što je EU pozvala pružatelje telekomunikacijskih usluga i usluga striminga da pomognu u smanjenju zagušenja mreže tokom pandemije koronavirusa, Netflix je objavio da smanjuje svoju brzinu i kvalitet streaminga tokom narednih 30 dana.

„Nakon diskusije između komesara za unutrašnje tržište i usluge Thierry Breton i Reed Hastings – i s obzirom na vanredne izazove koje je postavio koronavirus – Netflix je odlučio započeti smanjenje bitova za sve naše strimove u Evropi za 30 dana“, saopštila je kompanija u izjavi.

Sveukupno smanjenje bita smanjiće potrošnju podataka Netflixa za oko 25%, što je prilično značajno jer usluga – u prosjeku – koristi između 1,9 GB i 2,55 GB po satu HD videozapisa.

Netflix kaže da će neki korisnici doživjeti pad kvalitete videozapisa, dok drugi možda neće, mada nijedan korisnik ne bi trebao doživjeti značajan gubitak kvalitete zahvaljujući pojednostavljenim algoritmima kompresije Netflixa. Međutim, za one koji žele učiniti više, Evropska komisija ohrabruje korisnike da pređu na standardnu ​​definiciju kad HD i 4K sadržaj nisu potrebni.

 

Smanjenje radi održavanja internet mreže stabilnom

 

Kao što je ranije spomenuto, smanjenje bitrate u Netflixu samo je jedna od mnogih potrebnih žrtava koje će Evropljani morati učiniti da smanje zagušenja internet mreže, jer sve više ljudi radi od kuće i iz karantina.

Srećom, Europska komisija kaže da do sada nije bilo nikakvih kvarova ili štetnih posljedica, ali kaže da bi smanjenje brzine prenosa i radnje poput toga moglo spriječiti da se pojave problemi jer se veći broj stanovništva okreće streamingu video sadržaja za zabavu.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je u srijedu da stranica vidi veliki skok u prometu zbog koronavirusa i kaže da je isto to i za njegove aplikacije, WhatsApp i Facebook Messenger. Vodafone, jedan od najvećih evropskih provajdera, takođe je izvijestio o porastu upotrebe interneta u Evropi za 50% početkom ove sedmice.

Za sada oni koji žive izvan Evrope neće primijetiti smanjeni kvalitet Netflix striminga, ali ova situacija daje upozorenje šta bi moglo doći ako se pandemija virusa korona pogorša.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.