Australijski naučnici objavili su da su uspješno u laboratoriju uzgojili verziju novog koronavirusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine, te su rekli da će podijeliti WHO-u i naučnicima uzorak koronavirusa, čime će doprinijeti bržem razvijanju vakcine

 

Istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu rekao je da će podijeliti uzorak koronavirusa koji su izolovali od zaraženog pacijenta s WHO-om i laboratorijima širom svijeta.

Ovo je korak naprijed, to je djelić slagalice koji smo sastavili, rekao je zamjenik direktora instituta Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Virus, koji uzrokuje simptome nalik gripi, pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019.

Od tada se većina pokrajine Hubei, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u karantinu.

Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku.

Laboratorija u Kini već je uspješno uzgojila virus, ali su objavili samo sekvencu genoma virusa, prenosi ABC.

Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biobezbjednosti na Institutu Kirby, rekla je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih vakcina jer će lijekovi moći da budu testirani na životinjama.

Više ljudi može kultivisati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, vekcine i bolje karakterizuju prirodu virusa i načine prenošenja, rekla je Maclntyre za Reuters.

Takođe, otkriće australijskih naučnika omogućava test na antitijela i detektovanje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je Institut Doherty.

Ukupno su 132 osobe umrle u Kini od koronavirusa, a potvrđena su 5974 slučaja zaraze, objavile su kineske vlasti u utorak.

Virus se prenosi kašljanjem i kihanjem, a inkubacijski period traje do 14 dana.

Institut Peter Dohety zajednička je ustanova Univerziteta u Melbourneu i Kraljevske bolnice Melbourne (Royal Melbourne Hospital), dok Institut Kirby djeluje unutar Univerziteta Novi Južni Wales.

( Hina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.