Nokia se na MWC-u u Barseloni predstavlja serijom „Originals“, Nokia 400 4G, zatim Nokia 1.3, Nokia 5.2 i na kraju sa Nokia 8.2 koja ima podršku za 5G

 

Kako se približavamo najvećem svjetskom događaju u mobilnoj industriji – MWC-u u Barseloni, tako se na internetu pojavljuje sve više insajderskih informacija o uređajima koji će se predstaviti na sajmu. Posljednji veliko curenje informacija vezano je za prozivođača Nokia uređaja, kompaniju HMD Global.

Počevši od cjenovno najprihvatljvijeg segmenta, na MWC-u bi Nokia Mobile mogla predstaviti dva obična telefona.

Jedan bi trebao biti iz serije “Originals”, odnosno reinkarnacija nekog popularnog modela iz prošlosti u modernom ruhu, kao što je bio slučaj s Nokijom 3310, 8110 i 2720.

Drugi model je nedavno prošao WiFi certifikaciju kao Nokia 400 4G i trebalo bi da koristi Android prilagođen za obične telefone, i biće zanimljivo vidjeti kako će da izgleda.

Po pitanju smartfona, očekuje se predstavljanje budžet uređaja Nokije 1.3, čije bi specifikacije trebale biti nespecifikovani MediaTek procesor, 1GB RAM-a, 8GB interne memorije. Baterija je od 4000mAh , a tu je i 13MP zadnja kamera i 5MP prednja, Android GO verzija Androida. Očekuje se cijena od 79 eura.

U nešto višem cjenovnom rangu trebala bi biti Nokia 5.2. Ona bi mogla da bude dostupna u memorijskim konfiguracijama 3GB+32GB i 4GB+64GB, uz 3500mAh bateriju, dvostruku zadnju kameru (16MP + 8MP), 6,2″ LCD displej. Najvjerovatnije će biti sa Snapdragon 632 čipsetom. Cijena bi trebala iznositi 169 eura.

Najzanimljiviji uređaj trebalo bi da bude Nokia 8.2 s podrškom za 5G. Već od ranije je poznato da ćemo na MWC-u vidjeti Nokiju s novim Snapdragon 765 čipsetom. On dolazi s integrisanom 5G podrškom.

Početna memorijska konfiguracija biće 6GB RAM-a i 128GB interne memorije. Pozadi bi trebali da vidimo sličnu konfiguraciju kamera kao na Nokiji 7.2 (3 ili 4 kamere), ali detalji nisu poznati.

S prednje strane očekuje se ekran sa pop-up kamerom senzora veličine 32MP. Senzor otiska prsta smješten je bočno, a prisutan bi trebao biti i 3,5mm utor za slušalice.

Nije poznato da li će ekran biti tipa LCD ili OLED, a baterija bi trebala da ima kapacitet 3500mAh. Cijena bi mogla da iznosi 459 eura.

(Nokiamob)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.