– Posjetite bilo koju platformu posvećenu najsavremenijim dostignućima u domenu virtuelne stvarnosti i videćete avatare čija lica liče na maske – kaže Giljermo Bernal, koji pohađa doktorske studije na Tehnološkom institutu Masačusets (MIT).

Prije dvije godine lansirao je „Emotional Beasts“, sistem koji predstavlja pokušaj prilagođavanja hardvera za virtuelnu stvarnost, koji se može nabaviti u prodaji, široko dostupnom softveru za igrice, sa ciljem da se stvore osećajni avatari.

Za ovo dostignuće, MIT mu je ove godine dodijelio Nagradu „Harold i Arlini Šnicer“ za vizuelnu umetnost.

Rad svakog umetnika predstavlja njihovu kreativnu viziju i umjetničku evoluciju.

– Želim da im dam izraz lica, kako bismo vidjeli da li su srećni, iznenađeni, ili čak ljuti – navodi se u saopštenju tridesetdvogodišnjeg Bernala povodom dobijanja priznanja.

Međutim, to je lakše reći nego izvesti. Da bi avatar ispoljio bijes, osjećanje neprijatnosti, ili radoznalost, računar koji upravlja avatarom mora biti sposoban da doživi ista osjećanja kao i ljudsko biće.

Bernal je opremio virtuelne naočare senzorima, koji precizno raspoznaju široku lepezu ljudskih osjećanja. Naočare „Vive VR“, koje se prodaju po cijeni od oko 500 dolara, već imaju kameru za praćenje pokreta očima korisnika i mikrofon, koji registruje glasovne komande, a Bernal im je dodao „senzore biosignala“.

Virtuelne naočare

Elektrode mjere napetost kože na čelu, što je pokazatelj intenziteta znojenja, a samim tim i stepena uzbuđenosti korisnika. Bernal je naočare opremio i senzorom koji mjeri frekvenciju srca na sljepoočnicama, a mikrofon je modifikovao tako da registruje razlike u visini glasa.

Svi senzori zajedno omogućavaju Bernalovom softveru „Emotional Beasts“ da „stekne uvid u fizičko stanje, anksioznost i nivo uzbuđenja korisnika, te utvrdi kako promjene u njegovom fiziološkom stanju utiču na njihove postupke i odluke“, navodi Bernal u studiji.

Međutim, izmjena hardvera i izrada softvera samo su dio rješenja. Bernalu su potrebni i podaci, tj. registar različitog izražavanja osjećanja kod različitih grupa ljudi.

MIT MEDIA LAB VIA GUILLERMO BERNAL

Da bi pravilno projektovao osjećanja korisnika na avatar u virtuelnoj stvarnosti, sistem mora da razumije korisnikov emocionalni jezik. Zbog toga je sljedeći korak stvaranje verzije sistema koji će Bernal moći da podijeli s ljudima širom svijeta koji će ga testirati. Oni će igrati igrice sa novoinstaliranom virtuelnom stvarnošću i napuniti informacijama onlajn banku podataka, kako bi Bernal mogao da započne formiranje svoje globalne banke podataka emocionalnih izraza.

Ukoliko Bernal uspije da savlada zakonske i etičke prepreke, sistem kao što je „Emotional Beast“ mogao bi da bude koristan, smatra Mark Mekarty, profesor Univerziteta Džordžtaun i stručnjak za pitanja privatnosti.

Zamislite dijagnostičku mašinu, koja može da pogleda lice pacijenta i otkrije psihičku bolest.

– Obučena vještačka inteligencija mogla bi da prepozna pojavu depresije u ranoj fazi, što bi bilo divno – kaže ovaj stručnjak.

Dio projekta koji obuhvata testiranje nove verzije sistema i punjenje onlajn banke podataka informacijama trebalo bi da bude realizovan još ovog ljeta.

(Blic)