Bečka elektrana Donauštat, u kojoj se testira dobijanje energije iz gasa i vodonika, proizvodi 350 megavata toplote i do 395 megavata električne energije

 

U gasnoj elektrani Donauštat prvi put je testirana kombinacija prirodnog gasa i vodonika u proizvodnji energije, sa sadržajem vodonika od 15 odsto. To je prvi test te vrste u svijetu.

Pored bečke energetske kompanije Wien Energie i austrijskog VERBUND-a, u testu vrednom deset miliona evra učestvuju i njemački RheinEnergie i Siemens Energy. Eksperiment je od evropskog i globalnog značaja, jer u Evropi radi više od 5 CCGT turbina modela Siemens Energy koji se koriste u Beču, a više od 360 širom svijeta. Uz uspješan završetak i ocjenu probnog rada, turbina bi već sljedeće godine mogla da dobije neophodnu sertifikaciju, a tada je planirano povećanje udjela vodonika na 30 odsto.

Međutim, za svakodnevno miješanje vodonika potrebno je povećati proizvodni kapacitet zelenog vodonika, odnosno onog nastalog iz obnovljivih izvora energije. Stručnjaci očekuju da će se globalna proizvodnja vodonika povećati tokom naredne decenije i da će do tada biti dostupne dovoljne količine zelenog vodonika za upotrebu u elektranama i industrijskim postrojenjima. Gradske vlasti Beča počele su ove godine izgradnju prve gradske fabrike za elektrolizu.

Od jeseni će proizvoditi do 1.300 kilograma zelenog vodonika dnevno za upotrebu u autobusima, za prodaju privatnicima ili za miješanje u elektrani. Urbana strategija vodonika jedan je od važnih koraka u tranziciji grada od dva miliona stanovnika ka neutralnosti ugljenika do 2040. godine. Na primjer, dodavanjem 15 procenata zelenog vodonika bi se uštedilo oko 33.000 tona CO2 godišnje.

Bečka elektrana Donauštat, u kojoj se vrši testiranje, proizvodi 350 megavata toplote i do 395 megavata električne energije. U kombinovanom radu postiže efikasnost od preko 86 odsto. U 2020. elektrana je proizvela električnu energiju ekvivalentnu potrošnji 850.000 domaćinstava i toplotnu energiju za više od 150.000 domaćinstava.