Ovaj cilindrični bežični punjač za razliku od drugih bežičnih punjača ne stvara elektromagnetno polje u samo jednom smjeru

 

Postojeći bežični punjači emituju elektromagnetno polje samo u jednom smjeru, ograničavajući broj uređaja koji mogu puniti odjednom. Eksperimentalni novi punjač, međutim, proizvodi polje u obliku prstena koje omogućava istovremeno punjenje više uređaja.

Do sada je već bio pokušaj stvaranja „svesmjernih“ bežičnih punjača. Jedan pristup uključivao je inkorporiranje nekoliko zavojnica odašiljača, od kojih je svaki spojen na vlastiti izvor napajanja.

Ovo je prilično složeno rešenje koje ograničava njegovu praktičnost za široku upotrebu. Drugi pristup mijenja orijentaciju polja punjenja kada se uređaji detektuju, ali to je takođe malo previše komplikovano i skupo za komercijalizaciju.

Predvođen postdoktorskim istraživačem Namom Ha-Vanom, tim na finskom Univerzitetu Aalto stvorio je ono za što tvrde da je jednostavnija, jeftinija, ali još uvek vrlo funkcionalna alternativa.

U srcu sistema je cilindrična zavojnica, čije su žice namotane u suprotnim smjerovima na vrhu i dnu, a most u obliku slova Z povezuje ta dva kraja.

„Budući da struja teče kroz ove namotaje u suprotnim smjerovima, oni proizvode komplementarna magnetna polja“, objasnio je univerzitet. „Jedno polje ističe iz sredine cilindričnog svitka, oko gornjeg namotaja i natrag kroz vrh, drugo teče iz sredine, oko donje zavojnice i natrag unutra kroz dno.

Ono što je rezultovalo je elektromagnetno polje u obliku prstena koje okružuje sredinu cilindričnog punjača. Svi elektronski uređaji postavljeni bilo gdje unutar tog prstena će se efikasno puniti, bez obzira na njihovu orijentaciju ili položaj. A jačina polja spada u raspon koji se smatra bezbjednim za ljude.

Efikasnost sistema predloženog omnidirekcionog bežičnog uređaja za prenos energije potvrđena je praktičnim eksperimentom. Izmjerena DC-to-DC efikasnost od približno 72,4% i snaga opterećenja od 13 W prikazani su za predloženi sistem bežičnog punjenja na radnoj frekvenciji 6,78 MHz.

Uz to, naučnici sada rade na povećanju njegove snage, istovremeno obezbjeđujući da i dalje zadovoljavaju bezbjednosne standarde.

Rad o istraživanju je nedavno objavljen u časopisu IEEE Transactions on Industrial Electronics i možete pronaći na ovom linku.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.