Manje-više nam je svima poznato da će električni automobili dominirati evropskom mobilnošću za desetak godina. Slagali se ili ne s tom vizijom, Evropske unija donijela je jasna pravila, a proizvođači automobila se prilagođavaju i jasno okreću u smjeru električne mobilnosti.

Milioni električnih automobila u budućnosti će se morati snabdijevati ​​električnom energijom, a pitanje je može li električna mreža izdržati takav pritisak. Prema studiji elektroenergetskog udruženja Eurelectric i konzultantske firme EY, evropska električna mreža može podnijeti više od 100 miliona električnih automobila. Međutim, pripreme su neophodne.

Stručnjaci očekuju oko 135 miliona vozila do 2035, oko 132 miliona više nego danas. Do tada će se na mrežu morati spojiti 65 miliona punionica, od čega 85 odsto u privatnim domaćinstvima i četiri odsto u javnim prostorima. Čak i pri 50-postotnom udjelu električnih automobila, nekontrolisano punjenje moglo bi preopteretiti lokalne električne mreže, zbog čega je, prema mišljenju stručnjaka, neophodna inteligentna kontrola procesa punjenja.

Preporučuje se digitalizacija električne mreže kako bi se predvidjelo i optimizovalo ponašanje kupaca, ta kako bi se disperzirali učinci na mrežu i potražnju. Potrebni su i inteligentni punjači i sistemi za čuvanje električne energije u gradovima (baterije velikih kapaciteta) kako bi ublažili kratkoročnu veliku potražnju. Dakle, nema problema, ali bi ih moglo i biti, pogotovo u nepovoljnim razdobljima godine (kada je smanjena proizvodnja energije).

carVertical banner - sponsored

I ova studija pokazuje da Evropa treba novu energetsku politiku. Oslanjanje samo na obnovljive izvore energije očigledno neće biti dovoljno za zadovoljavanje svih apetita ili to je otprilike kao da dizača tegova u najtežoj kategoriji hranite blitovom i keljom. Za mjesec dana ne bi mogao podignuti ni kuhinjsku stolicu.

(Automobili.ba)

 

Dopada vam se IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.