Uspjeh kompanije Samsung je zasnovan na dugoročnoj poslovnoj strategiji, a za njegovo postavljanje u turbulentnom tehnološkom sektoru potrebna je inovacija. A južnokorejski tehnološki gigant je to svakako, s obzirom na to da 2021. ima najviše patenata.

 

Prema podacima Bankless Timesa, Samsung ima 90.146 priznatih patenata širom svijeta. Iza njega je kompletna Kineska akademija nauka sa 78.400 patenata, a samo iz toga se može zaključiti koliko je Samsung moćan u pogledu inovacija.

Od preostalih deset najvećih nosilaca patenata u svijetu, 58.500 su Media Group, 48.300 su Huawei, a slijede China Petrochemical Corp. (45.400), China State Construction (42.700), Gree Electrical Appliance (42.100), IBM (41.900), Canon (40.700) i Panasonic (37.500).

Kao što se može vidjeti, jedina američka kompanija ili organizacija na listi je IBM, koji je tokom decenija često bio prvi na listi vlasnika najviše patenata. Ali to se promijenilo u posljednjih nekoliko godina, uglavnom sa pojavom 5G mreža i svega što ide uz njih, ali i pojavom vještačke inteligencije. To je neke od njih „podiglo“.

Kina je, pak, najjača po patentima koji dolaze sa njene teritorije. Ukupno ih je više od 250.000, što čini 29 odsto svih trenutno priznatih patenata. Sjedinjene Države imaju 24 odsto, a Japan 19 odsto.

Dakle, iako nema velike razlike u pogledu moći, Kina i dalje ima prednost.

Istovremeno, Kina podstiče razvoj i istraživanje na državnom nivou, SAD imaju korporativnu kulturu i tako nešto nije prioritet. Što ne izgleda kao dugoročna kvalitetna poslovna strategija.

Vrijeme će dati najbolji odgovor koliko je važno „akumulirati” patente, a koliko je važno obratiti se onima koji su direktno korisni masama, kako bi se više iskoristili i napravili prednost.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.