Animirana televizijska serija Simpsoni neće više koristiti bijele glumce za sinhronizovanje „obojenih“ likova, saopštili su producenti.

„Idemo dalje. Simpsoni više neće imati bijele glumce za nebjelačke likove“, stoji u kratkom saopštenju, u kojem se ne navode pojedinosti o razlozima ove odluke.

Odluci su prethodili višegodišnji pritisci javnosti zbog lika Apua iz indijske trgovine, kojem glas daje Hank Azaria.

Azaria je ranije ove godine izjavio da više neće sinkronizirati taj lik, koji se našao na meti kritika zbog negativnog načina prikazivanja Amerikanaca indijskoga porijekla.

Azaria je u Simpsonima takođe dao glas liku crnog policajca Loua te meksičko-američkog Bumblebee Mana. Harry Shearer stoji iza lika Dr. Hibberta koji je također crnac.

U saopštenju se ne navodi hoće li Apu i ostali likovi ostati u seriji.

Pogrešnim procjenama sklon Homer Simpson, domaćica Marge, mutikaša Bart, genijalka Lisa i beba Maggie prate promjene u američkoj kulturi i društvu već više od 30 godina u najdugotrajnijoj američkoj animiranoj tv seriji. Serijal o Simpsonima emitovan je u više od 100 zemalja svijeta.

 

Čišćenje pop kulture od rasizma

 

Odluka producenata serije televizijske kuće Fox dio je „čišćenja američke pop kulture od rasizma, nakon masovnih protesta zbog policijskih ubijanja Afroamerikanaca“.

Ranije su i drugi bijeli glumci, među kojima i Mike Henry iz animiranog serijala Family Guy i Kristen Bell iz serije Central Park, najavili kako neće više davati glasove obojenim likovima. „Bila je čast 20 godina igrati Clevelanda u ‘Family Guyu’. Obožavam taj lik, ali smatram da bi obojene likove trebali igrati glumci iste boje kože. Stoga se povlačim iz te uloge“, napisao je Henry na Twitteru.

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.