Za datum izlaska filma Matrix 4 postavljen je 21. maj 2021. godine

 

Matrix 4 dolazi 2021. godine, nastavak koji će biti objavljen čitavih 18 godina nakon posljednjeg filma u trilogiji. Zvijezde Keanu Reeves i Carrie-Ann Moss objasnili su zašto su se vratili za ovaj četvrti film koji će režirati Lana Wachowski. Ispada da se radi o njenom scenariju.

„Lana Wachowski napisala je prekrasan scenario i divnu priču koja je odjeknula sa mnom“, rekao je Reeves za Empire. „To je jedini razlog za to. Raditi s njom ponovo je nevjerovatno. Stvarno je posebno, i mislim da priča ima neke značajne stvari.“

Wachowski je koautor scenarija, kao i autor Cloud Atlas-a David Mitchell i autor i profesor iz Princetona Aleksandar Hemon. Apsolutno se ništa ne zna o priči filma, uključujući kako se i Neo i Trinity u novom nastavku vraćaju iz mrtvih. U sjajnom sastavu ansambla nalazi se i Jada Pinkett Smith, koja je igrala Niobe, kao i glumci Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Priyanke Chopra i čuvara Yahya Abdul-Mateen II.

Na postavljenim fotografijama prikazani su Reeves koji nosi bijeli ogrtač u stilu Jedija, kao i glumac John Wick koji se vozi na leđima motocikla kojim upravlja Moss. Dvije su figure snimljene i kako skaču s visoke kancelarije u finansijskoj četvrti San Francisca zbog filma. To sigurno zvuči kao The Matrix za nas.

„Nikad nisam mislila da će se to dogoditi. To uopšte nije bilo na mom radaru“, objasnila je Carrie-Ann Moss u istom intervjuu. Moss nije imao ništa drugo nego ljubazne riječi za Matrix 4 scenario, hvaleći njegovu „nevjerovatnu dubinu i sav integritet i umješnost kakve možete zamisliti“.

Matrix 4 morao je pauzirati snimanje u Berlinu zbog globalne pandemije korona virusa, ali izvještaji kažu da bi proizvodnja mogla započeti ponovo početkom jula. Film je od premijere udaljen manje od godinu dana, a datum izlaska postavljen je za 21. maj 2021. godine.

 

Zašto nastavak trilogije?

 

Dva pitanja koja se zasigurno postavljamo o Matriksu 4 su: o čemu se radi i zašto nastavak? Apetit za još jednim filmom u seriji bio je ograničen nakon filma Matrix Revolutions iz 2003. koji je dobio uglavnom negativne kritike i zaradio je manje novca od prethodnika. Ali to je odavno prošlo, a osnovna ideja Matrixa – da je naša stvarnost simulacija kojom upravlja AI – ostaje.

Također nema malo sumnje da Wachowski ima nove stvari za reći o Matrixovim osnovnim temama slobode, kontrole i stvarnosti koju odaberemo vidjeti.

 

(Techradar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.