Bitcoin je nakon tri mjeseca ponovno postigao cijenu od 50.000 dolara

 

U maju, najstarija i najveća kriptovaluta Bitcoin je postigla najvišu cijenu ikad, oko 64.000 dolara, nakon čega je kineska zabrana rudarenja potresla tržište i doslovno prepolovila cijenu Bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Za pad Bitcoina kriv je i ekscentrični milijarder Elon Musk, koji je na Twitter-u objavio da njegova kompanija Tesla više neće primati Bitcoin kao sredstvo plaćanja. To je dodatno potreslo tržište. Došlo je kao šok, jer je u februaru u vodeću kriptovalutu Tesla uložila 1,5 milijardu dolara. Uslijedila je serija Musk-ovih objava na Twitteru, koje su kasnije djelomično uticale na kretanje cijene Bitcoina, a posebno „pumpanje“ Dogecoin-a, ali ubrzo se pokazalo da njegov utjecaj slabi.

Današnjim probijanjem psihološke granice od 50.000 dolara, Bitcoin (BTC) je ponovno vratio povjerenje ulagača u kriptovalute te, kao što je i do sada bilo slučaj, za sobom povukao ostatak tržišta. Tako je Ethereum (ETH) postigao cijenu od 3350 dolara, a Cardano (ADA) 2,86.

Nakon probijanja granice od 50.000 dolara, Bitcoin je postigao cijenu od 50.130, da bi uslijedila korekcija na oko 49.900, da bi ubrzo nakon toga doživjela još jedan manji skok, i to na 50.400 dolara. Danas bi cijena Bitcoina mogla još malo da varira, nakon čega bi se trebala djelomično stabilizovati.

 

Kratkoročno i srednjoročno predviđanje cijena

 

Na osnovu kretanja cijena u zadnjih pet dana, Fibonaci retracement, matematički alat kojeg trgovci dionicama i kriptovalutama koriste u kratkoročnom i srednjoročnom predviđanju cijena, sugeriše da se prvi support level u ovom trenutku nalazi na oko 48.800 dolara (Fib 0.382), a drugi na 48.000 (Fib 0.618).

Ovo znači da u neko dogledno vrijeme cijena Bitcoina ne bi trebala pasti ispod ovih vrijednosti. S druge strane, prvi resistance level trenutno se nalazi na 52.800 (Fib 1.382), a drugi na 55.400 dolara (Fib 1.618). To sugeriše da je mala vjerojatnoća da će u kratkom vremenu porasti više od toga.

Kad su u pitanju dugoročne prognoze, mnogi analitičari smatraju da će Bitcoin do kraja godine vrijediti 100.000 dolara, ali s obzirom na volatilnost, moguće je da u međuvremenu dođe i do kratkoročnih padova.

Mnogi su se upuštali u nezahvalan posao predviđanja cijena, ali malo ko je mogao da predvidi kineski crackdown. Ipak bi trebalo reći i to da je 2017. godine, kad je cijena Bitcoina dostigla 5.000 dolara, malo ko vjerovao da će u par godina da se poveća za 10 puta.

Trebalo bi da se istakne da je za povratak povjerenja u kriptovalute uveliko uticala činjenica da su i mnoge investicione banke, kao npr. JP Morgan, u međuvremenu ušle u biznis s kriptovalutama. Takođe, Cionbase, jedna od najvećih mjenjačnica, najavila je ulaganje od 500 miliona dolara, s napomenom da će određeni dio ostvarenog profita nastaviti da ulaže upravo u kriptovalute.

(mob.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.