Blueberry pametne naočare neće pomoći protiv virusa, ali bi trebale da vas umire i relaksiraju

 

Kanađanin John David Chibuk i kompanija Blueberry, na tržište žele izbaciti istoimene pametne naočare. Za razliku od prošlih (propalih) projekata pametnih naočala poput Google Glassa, ove nemaju nikakvu ambiciju da vam služe za tajno snimanje. A ni za gledanje multimedijskih sadržaja, praćenje navigacije i surfanje internetom dok hodate ili vozite, već im je jedina uloga da vas opuštaju.

To čine pomoću ugrađene senzorske tehnologije za praćenje aktivnosti mozga i ritma otkucaja srca u kombinaciji s tehnologijom za elektronsko nijansiranje i filtriranje pa će vas štititi i od plavog svjetla.

Na taj način naočare će kod vas prepoznati napetost i upozoriti vas da je vrijeme za pauzu, promjenu „taska“ ili provođenje vježbi za relaksaciju. Proizvođač tvrdi da naočare automatski prate vaše mentalne aktivnosti u svemu što radite. Alarmiraće vas ukoliko se budete dugo nalazili u stanju napetosti, kao što možete vidjeti u videu.

Putem aplikacije za Android, iOS i Windows s kojom se naočare povezuju moći ćete da pratite svoje napore tokom mentalnih i drugih aktivnosti. Tako biste trebali da saznate kada je najkritičnije vrijeme da „puknete“.

Temeljem ovoga je teško reći da li se o zaista radi pametnom i korisnom gadgetu ili o prevari. Obavijestićemo vas kada (ako) budemo u prilici da isprobamo Blueberry pametne naočale.

Projekt je trenutno na Kickstarteru, gdje ćete moći da pronađete dodatne informacije o njemu.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.