U bitki za preuzimanje Tvitera najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask i Džek Dorsi, osnivač društvene mreže izgleda da se nalaze na istoj strani

 

Nakon što se upravni odbor Twitter-a sastao kako bi ojačao odbranu od neprijateljske ponude Ilona Maska za preuzimanje, najbogatiji čovjek na svijetu je serijom kritičkih objava na Tviteru pokušao da iskoristi samu platformu protiv upravnog odbora, u čemu mu se pridružio i osnivač Twittera Džek Dorsi.

U seriji objava na Twitter-u, Ilon Mask je pokušao da članove upravnog odbora predstavi kao neodgovorne, zato što su odbili njegovu ponudu.

Međutim, ono što je mnogima djelovalo još čudnije, je da je slične optužbe objavio i Džek Dorsi, suosnivač Twitter-a koji se sa mjesta izvršnog direktora povukao u novembru, ali ostao član upravnog odbora do sljedećeg mjeseca.

Dorsi je odboru zamjerio da „konzistentno doprinosi disfunkciji kompanije“ i dodao da se slaže sa ocjenom koju je izrekao Geri Ten, da loše rukovođenje odbora „bukvalno može da doprinese da vrijednost kompanije padne za milijardu dolara“.

Kada je jedan korisnik Twitter-a pitao Dorsija da li mu je dozvoljeno da ovako javno komentariše odluke odbora, Dorsi je jednostavno odgovorio – „Ne“.

Mask je pokušao da ospori rad odbora zato što njegovi članovi imaju jako mali udio u akcijama Twitter-a.

 

54,20 dolara po akciji

 

„Sa Džekovim odlaskom, cijeli upravni odbor Twitter-a ne posjeduje gotovo nikakve akcije. Objektivno, njihovi ekonomski interesi jednostavno nisu usklađeni sa akcionarima“, navodi Mask, obrazlažući da sigurno ne bi odbili njegovu sjajnu ponudu da su veliki akcionari.

Izvršni direktor „Tesle“ ponudio je da otkupi akcije Twitter-a za 54,20 dolara po akciji, što je približno 43 milijarde.

U petak je odbor objavio da se odlučio da odbije ponudu i da će kompanija usvojiti plan vlasničkih prava ograničenog trajanja – strategiju koja se koristi protiv neprijateljskog preuzimanja kompanija.

Mask je rekao da neće dati novu ponudu, mada je sasvim moguće da se nepredvidivi milijarder predomisli. Što se tiče Twitter-a, možda će pokušati da pronađu kupca za koga smatraju da je prikladniji.

Vrijedi napomenuti, da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na neki formalno organizovan dosluh Maska i Dorsija. Ali čak i nenamjerna ili neformalna kampanja dvojice najvažnijih igrača u ovoj bici – koja dopre do ukupno 90 miliona ljudi na Twitter-u – mogla bi da igra važnu ulogu u okretanju javnog mnjenja protiv odbora.

(RTS)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.