PUBG je mogao da postane i ostane najbolja ”battle royale” igra u istoriji takvog žanra. Ali, onda pored hakera i sve većeg broja bagova, ubačeni su i botovi koji su vremenom počeli da uništavaju reputaciju ove popularne igre.

 

Sve je veći broj hakera, prevaranata koji su ulazili u igru i na nepošten način pobjeđivali. Pored toga programeri su zatvarali oči na nove probleme u vezi kojih su ih izvještavali igrači. Sve je to dovelo do toga da je PUBG danas sjena onoga što je bio prije dvije-tri godine. Kao da hakeri i sve veći broj bagova, odnosno grešaka u igri nisu bili dovoljni, pa su nastali novi problemi – botovi.

 

Umjesto da poboljšaju igru, botovi je ruše

 

PUBG Corp se sjetio jedne genijalne ideje. Pokušao je na sve načine da privuče nove igrače u svoju igru. A pritom da ne brine za iskusne (koji ih podsjećaju na probleme koje nikako da programeri riješe). Ta ideja odnosila se na to da se implementiraju botovi u PUBG.

Koji je razlog toga što će botovi biti u igri? Prema službenim izjavama, botovi bi trebali da spriječe nove igrače da odustanu.

Na primjer, kupite novu igru, učite se, nekoliko puta vas srede i sada imate izbor: odustati ili nastaviti dalje i učiti.

E da igrači ne bi odustajali, PUBG Corp je osmislio botove. Njih bi novi igrači lako sređivali i na kojima bi trebali da vježbaju. Zamisao je da novi igrač dobije nekoliko ”jeftinih killova”. Zbog njih bi se on ”osjećao dobro”, što bi uticalo da ostane u igri.

 

Popuštanje novim igračima dovodi do lagane propasti PUBG-a

 

PUBG je kompetitivna igra. U njoj (kada je sve u redu i kada se na karti nađu igrači, a ne hakeri) pobjeđuje onaj koji je vještiji, brži i koji bolje poznaje mehanike igre. Iz tog razloga je nejasno zbog čega programeri žele iz svoje igre da maknu ono što je PUBG činilo sjajnom igrom. To je kao da imate easy mode za Dark Souls igru.

Ili da u Call of Duty: Warzone imate nekakva olakšanja, sve ne bi li se novi igrači osjećali dobro u svojoj koži nakon što srede 3-4 bota.

Sve ovo dovodi do nove frustracije igrača-veterana. Jer ono što je PUBG-u (kao i svim ostalim ”battle royale”) igrama davalo na vrijednosti jest kompetitivnost. Implementacijom botova nesumnjivo je da će igra znatno izgubiti na najvažnijem segmentu.

 

Odlazak igrača na ostale ”battle royale” igre

 

Postojanje botova u igri svakako će dovesti do toga da neki igrači ostanu u igri i da uživaju sređujući protivnike koje (i to na vrlo loš način) kontroliše AI.

Nova odluka programera je uzrokovalo da sve veći broj igrača sa PUBG-a prelazi na druge ”battle royale” naslove.

Sve ovo je jedna velika šteta, jer u svoje vrijeme PUBG je bio simbol ”battle royale” žanra, ali i jedna od igara koja je bila ”kamen temeljac” tog žanra.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.