Informacije o nečijoj smrti, koje se pojavljuju kao statusi, sadrže link koji vas vodi na stranicu na kojoj se navodi da ako želite da čitate vijest morate da unesete svoje korisničko ime i lozinku za Facebook i onda za vas nastaju ozbiljni problemi

 

Prevara, koja je bila uobičajena u prošlosti, ponovo se aktivirala među korisnicima Facebook-a, a odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Takvi linkovi sa naslovom „Vidi ko je poginuo u nesreći, mislim da ga poznaješ, jako mi je žao“ i sa vezom do onoga što izgleda kao video snimka dotične nesreće, postavljaju se kao statusi. Korisnici često kliknu na njih bez razmišljanja i tada počinju njihovi problemi.

Nije reč o bilo kakvom snimku nesreće, već o nečem mnogo ozbiljnijem. Nakon što korisnici kliknu na link, link ih vodi na stranicu na kojoj se navodi da ako žele da čitaju vijest moraju da unesu svoje korisničko ime i lozinku za Facebook.

Kada to urade padaju u ruke prevarantima. Istog momenta kada korisnici unesu svoje podatke odjavljuju se sa Facebook-a i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, preuzeli su zlonamjerni softver koji ih prate i krade njihove os,etljive podatke.

Onog trenutka kada nasjednete na ovu prevaru, ista poruka se preko Mesindžera šalje ljudima koji se nalaze na vašoj kontakt listi. Pošto poruka, koja dolazi dolazi od vas, stiže vašim prijateljima ili rođacima, oni neće ni pomisliti da je prevara, piše Tech Times.

 

Šta da radite ako dobijete tu objavu ili nedaj bože kliknuli na link u njoj?

 

Šta da radite ako se takva objava pojavi na vašem zidu, a vi ste označeni? Jedino šta možete da učinite jeste da prijavite objavu klikom na tri tačke na vrhu objave i odabirom Prijavi objavu. U prozoru koji će se pojaviti izaberite zašto prijavljujete objavu i pošaljite izveštaj.

Ako ste već kliknuli na link i unijeli svoje podatke, morate biti brzi. Odmah idite na svoj Facebook profil i, ako još uvek imate pristup, promijenite lozinku. Nikada ne koristite lozinku koju ste već koristili negde drugde ili koju ste ranije koristili.

Provjerite da li su se neki podaci na vašem profilu promijenili – obično e-mail adresa, broj telefona ili neki drugi podaci. Provjerite gde ste sve trenutno prijavljeni (ulogovani) i odjavite se. Dobro bi bilo da uključite dvostruku autentifikaciju tako da svako prijavljivanje zahtjeva potvrdu identiteta ne samo lozinkom već i dodatnom provjerom.

Da bi ste bili sigurni, za svaki slučaj, provjerite svoj računar i pametni telefon antivirusnim programom. Obratite posebnu pažnju na eventualno čudno ponašanje uređaja u narednih nekoliko dana.

(IT mixer)