Prilikom kupovine putem interneta za „Crni petak“ ne šaljite podatke o platnim karticama e-mailom ili bilo kojim drugim sredstvom komunikacije

 

MUP Srbije je upozorilo danas građane preko Instagram platforme da budu oprezni prilikom internet kupovine dok traje akcija „Crni petak“ i da obrate posebnu pažnju prilikom plaćanja, kako ne bi bili žrtva prevare.

Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom zvaničnom Instagram nalogu ukazuje da građani posebno treba da provjere web adresu sa koje kupuju ili vrše bilo kakvu uplatu.

“Ne plaćajte na stranicama koje ste dobili putem linka putem mejla ili društvenih mreža”, navodi se u saopštenju.

Takođe je neophodno da građani provjere da li je prenos podataka u komunikaciji sa sajtom koji posjećuju zaštićen, kao i da koriste HTTPS i ŠL protokole.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane da ni pod kojim okolnostima ne šalju podatke o platnim karticama e-mailom ili bilo kojim drugim sredstvom komunikacije.

MUP takođe upozorava da ako vam neko traži da uslikate prednju i zadnju stranu vaše kartice i da mu to pošaljete, da to ne činite jer je gotovo sigurno pokušaj prevare.

„Provjerite šta vam se nudi na internetu. Kada naiđete na nešto što je ‘predobro da bi bilo istinito’, razmislite dvaput prije nego što se odlučite da to kupite”, poručuju iz Ministarstva.

Dodaju da je prilikom plaćanja potrebno provjeriti bezbjednost plaćanja na web stranici i izvršite plaćanje samo tamo gdje je to ovjereno od strane Visa ili MasterCard kompanije.

 

Fenomen „Crni petak“

 

Fenomen „Crni petak“ je dobio ekspanziju širom SAD tek kasnih 1980-ih, kada su trgovci počeli da šire mit o prelasku iz crvene u crno. A onda je o „Crnom petku“ počelo da se priča kao o danu kada prodavnice počinju da zarađuju. Ali najveći profit radnje su ostvarivale posljednje subote pred Božić (25. decembar).

Malo po malo, „Crni petak“ se proširio svijetom. Prema Forbsu, pojavio se u Kanadi 2008, u Ujedinjenom Kraljevstvu 2010, a u Australiji i Novom Zelandu oko 2013. godine. Išao je od zemlje do zemlje, a danas većina ljudi smatra da je „Crni petak“ postojao oduvijek, iako je fenomen je relativno nov. Posebno je ojačan pojavom društvenih mreža, jer mlađi potrošači lakše prate trendove i, shodno tome, traže popuste.

Crni petak se proširio i na Sajber ponedjeljak, koji je fokusiran na kupovinu na mreži, a mnoge prodavnice nude crnu nedelju ili čak crni mjesec.

(IT mixer)