Apple Pencil ili Apple olovka nema ništa što ne bi moglo da vam se ne svidi. Ok, kao i svi Apple proizvodi nije ni malo jeftino, ali ako ste neko ko stvara puno digitalne umjetnosti, mala latencija koju ima Apple olovka i mogućnosti ignorisanja dlana prilično je fantastična.

Poznato je da je kod većinoe stylus-a najveća boljka to što nije sasvim isti osjećaj u odnosu na stavljanje olovke na stvarni papir.

Međutim, čini se da Apple istražuje ideju možda simuliranja osjećaja pisanja na papiru. Prema Apple World Today, otkrili su patent za Apple Pencil po kojem Apple gleda u potencijalnu buduću Apple olovku koja bi mogla dobiti haptičke povratne informacije koje bi omogućile korisnicima da se osjećaju kao da pišu na teksturiranoj površini, poput papira.

Prema opisu patenta, „haptička povratna informacija može se koristiti za stvaranje senzacijskih tekstura kako bi se simuliralo crtanje na površini sa teksturom. Kao takav, isti savjet koji se koristi za unošenje ulaza može primiti brzinske povratne informacije tokom korišćenja. Korisnik može nastaviti koristiti okovku za unos čak i kada se dobijaju haptičke povratne informacije. “

U ovom trenutku postoje iPad zaštite ekrana koje su dizajnirane da simuliraju osjećaj papira. Međutim, problem kod takvih zaštita ekrana je da imaju mat finiš koji utiče na boje displeja. Takođe, postoje neki koji su se zabrinuli kako bi grubija površina brže mogla istrošiti vrh Apple olovke.

Nažalost, s obzirom da se radi o patentu, nema naznake da li Apple planira da to zaista i učini, pa se nećemo previše nadati.

 

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.